Oferte locuri de munca top

Minim 5 ani garantie prin lege pentru calitatea constructiilor A si B

autLucrările mari de construcţii vor beneficia de o perioadă minimă de garanţie impusă prin modificarea legii calităţii în construcţii, act normativ promulgat la sfârșitul acestei săptămâni.

“Cadrul legal actual a permis chiar ca unele tronsoane noi de autostrăzi să aibă garanţii asumate de către constructori de doar 2 ani, în condiţiile în care, în majoritatea statelor membre UE, perioada minimă de garanţie pentru lucrările mari este de 5 ani (60 luni.”, se arată în expunerea de motive semnată de iniţiatorul proiectului deputatul Florin Gheorghe. Presupunerea iniţiatorului este aceea că perioadele mici de garanţie determină executanţii să folosească tot mai frecvent materiale de calitate inferioară pentru că remedierea lucrărilor de către constructor se realizează doar în perioada de garanţie.

Noua lege prevede o perioadă de garanţie care va fi inclusă în contractele încheiate între părţi. Perioada de garanţie va avea o durată minimă de 5 ani pentru construcţiile încadrate în categoriile A și B, 3 ani pentru construcţiile încadrate în categoria C și 1 an pentru construcţiile din categoria D.

Alte modificări introduse vizează introducerea mai multor entităţi responsabile pentru menţinerea calităţii construcţiilor.

La vechea formă a legii sunt adăugaţi proprietarii, proiectanţii, auditorii energetici, reprezentanţi ai instituţiilor.

Astfel art. 6 alin. 2 a fost adoptat în forma “În sensul prezentei legi, factorii implicaţi prevăzuţi la alin. (1) sunt: investitorii, proprietarii, administratorii, utilizatorii, executanţii, cercetătorii, proiectanţii, verificatorii de proiecte atestaţi, experţii tehnici atestaţi, auditorii energetici pentru clădiri atestaţi, responsabilii tehnici cu execuţia autorizaţi, diriginţii de şantier autorizaţi, producătorii/fabricanţii de produse pentru construcţii, reprezentanţii autorizaţi ai acestora, importatorii, distribuitorii de produse pentru construcţii, organismele de evaluare şi verificare a constanţei performanţei produselor pentru construcţii, organismele de evaluare tehnică europeană în construcţii, organismele elaboratoare de agremente tehnice în construcţii, laboratoarele de analize şi încercări în construcţii, universităţile tehnice şi institutele de cercetare în domeniul construcţiilor şi asociaţiile profesionale de profil.”

De asemenea, articolul 9 din lege a fost completat cu alte trei puncte care compun sistemul calităţii în construcţii:

* certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care prestează servicii de proiectare şi/sau consultanţă în construcţii;

* certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care execută lucrări de construcţii;

* perfecţionarea profesională continuă a specialiştilor care desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor.

La capitolul intervenţii la lucrările existente au fost introduse lucrări de construire, reconstruire, desfiinţare parţială, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, reabilitare termică, creştere a performanţei energetice, renovare, renovare majoră sau complexă, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare, desfiinţare totală.

Sus