Comisarii europeni au dezbătut săptămâna aceasta cererea Chinei de a primi statutul de partener economic al UE (MES).
Dezbaterea vine în urma summitului UE – China de săptămâna trecută unde legiuitorii au încercat să coreleze reducerile în supraproducţia de oţel cu acordare statutului economic.
“Supraproducţia Chinei nu ar trebui să fie încurcată cu acordarea de MES pentru ţară. Sunt probleme diferite. Îngrijorarea este mai degrabă aceea că acordarea prematură a acestui statut va da producătorilor chinezi un și mai mare avantaj economic necinstit în economie”, a declarat Axel Eggert, director general al asociației producătorilor europeni de oțel.
China nu ar trebui să primească statutul de partner economic al UE până când nu elimină comerţul pe bază de barter din economie, până când Guvernul nu încetează să intervină în alocarea de resurse și în deciziile companiilor.
La acestea se adaugă nevoia unei legislaţii transparente și nediscriminatorii, o lege funcţională a proprietăţilor și un regim al falimentului, precum și un sector financiar independent de stat.
Până acum China a depășit doar prima din cele cinci condiţii considerate esenţiale de către oficialii din industria oţelului, respectiv cea de eliminare a barterului.