Oferte locuri de munca top

Cum va afecta Brexit-ul investitiile in Europa

maxresdefaultInvestiţiile străine directe în Europa au atins un maxim istoric, cu un număr de 5.083 de proiecte ISD în 2015, reprezentând o creştere anuală de 14%, generând peste 200 de mii de noi locuri de muncă și o creştere de 17%. Anul 2016 ar putea aduce o schimbare a preferinţelor investitorilor pe termen lung ca urmare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

“Companiile vor fi nevoite să activeze planurile pentru situații neprevăzute la care au lucrat în ultimele luni, demarând totodată și ajustarea planurilor pe termen lung. Impactul economic pentru viitorul apropiat se va resimți asupra încrederii și așteptărilor investitorilor. Incertitudinea privind viitorul relațiilor comerciale dintre UK şi UE va încetini investițiile în anumite industrii, atât în Regat, cât și pe continent. Afluxul de capital către Marea Britanie este posibil să scadă, lira sterlină va rămâne într-o poziție mai slabă, iar activitatea de IPO şi M&A va încetini de asemenea. Un lucru este însă cert: schimbările majore legate de comerț, piața muncii și politici publice nu vor avea loc peste noapte.” precizează Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România, în legătură cu impactul ieșirii Marii Britanii din UE.

Acesta a mai adăugat că agenţii economici vor avea răgazul să facă planuri pe termen lung pentru a întâmpina provocările Brexit-ului.

În privinţa investiţiilor, Europa de Vest continuă să fie cea mai atrăgătoare destinaţie pentru investiții străine directe din Europa, cumulând 77% din toate proiectele ISD. Marea Britanie, Germania şi Franţa dețin împreună 51% din investiţiile străine. După numărul de locuri de muncă nou-create prin investiţii străine, România este pe locul 6 cu peste 12 mii de locuri de muncă.

Investiţiile intra-europene au dominat piaţa în 2015 cu peste 2700 de investiţii “near-shore” reprezentând 54% din numărul total de proiecte şi cu peste 100 de mii de locuri de muncă nou create. Din afara Europei, Statele Unite conduc în topul investiţiilor străine directe în Europa – 1.193 proiecte ISD şi peste 58 de mii de locuri de muncă nou create. China este principalul investitor din Asia cu 238 de proiecte iniţiate în 2015.

„O bună parte din discuția privind Brexit-ul se axează pe viitorul statut al Londrei, ca important centru financiar european. Este puțin probabil ca baza legală pe care operează sectorul financiar din Londra să se schimbe fundamental, ea fiind construită pe însăși legislația UE.”, a mai precizat Bogdan Ion în contexul în care capitala Marii Britanii este destinaţia preferată a investitorilor străini. Acesta a mai adăugat că o variantă ar putea fi Dublin pentru companiile financiare care doresc să își păstreze accesul la Piaţa Unică.

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2016

Articole disponibile fara abonament – paginile 33, 40-41, 44-45, 67-68.

Sus