Oferte locuri de munca top

Pro BCA: poblemele legate de colectarea materialelor reciclabile s-au acutizat

YtongOrganizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania “PRO BCA”, care reuneste interesele principalelor companii producatoare de BCA, isi exprima profundul regret ca, in ciuda numeroaselor interventii ale asociatiilor patronale legate de problemele create de Legea 249/2015, nu s-a schimbat nimic in primele 5 luni ale acestui an si mai mult decat atat, problemele existente in piata de colectare a materialelor reciclabile s-au acutizat.

Consideram ca principala problema a discutiilor sterile care au loc intre reprezentantii Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si Administratia Fondului pentru Mediu pe de o parte si reprezentantii patronatelor si organismelor de transfer de responsabilitate pe de alta parte este faptul ca se discuta simultan atat problema penalitatilor din 2015 cat si problema grava a modificarilor cadrului legislativ aplicabil. In opinia noastra este necesar ca discutiile sa fie strict focusate pe modificarile cadrului legislativ, pentru problema penalitatilor din 2015 fiind necesara o decizie finala si aplicarea ei.

In vederea remedierii situatiei grave care exista in piata, am solicitat reprezentantilor Guvernului sa aiba in vedere rezolvarea in regim de urgenta a urmatoarelor 5 probleme:

  1. Modificarea Legii 249/2015 in sensul exonerarii producatorului de produse ambalate de responsabilitatea prevazuta la art. 16 punctul a) in conditiile in care acesta are semnat un contract cu un OTR. Actuala forma a legii nu se regaseste niciunde in legislatia altor state comunitare.
  2. Reanalizarea nivelului excesiv al contributiei de 2 lei/kg ambalaj (stabilita prin OUG 196/2005 si completata prin Legea 105/2006) care nu se justifica economic si care va falimenta numerosi producatori la sfarsitul anului 2016 tinand cont de situatia actuala din piata. Un nivel al acestei taxe cuprins intre 0.5 si 1 leu/kg ambalaj este mai mult decat suficient pentru a disciplina toti actorii din piata materialelor reciclabile.
  3. Modificarea articolului 10 alineat 3) din Legea 211/2015 in sensul utilizarii sistemului depozit pentru ambalajele reutilizabile sau a oricarui sistem de colectare ce permite atingerea obiectivelor de colectare. Asa cum e formulat in lege, sistemul de depozit este confuz si nu poate fi aplicat in niciun caz producatorilor din industria materialelor de constructii sau alte industrii. El poate fi aplicat cel mult unor tipuri de ambalaje de sticla.
  4. Finalizarea normelor de aplicare a Legii 249/2015 dupa revizuirea sa.
  5. Implementarea unui plan de actiuni care sa faca atractiva infiintarea unor noi firme de colectare si reciclare a materialelor reutilizabile.

 

Consideram ca situatia in piata este atat de grava incat necesita coordonarea directa a domnului Prim-ministru, astfel incat am transmis acesta solicitare. Orice analiza a datelor existente, o discutie aplicata cu reprezentantii OTR-urilor (entitati a caror infiintare este aprobata de Ministerul Mediului) pot arata ca exista un dezechilibru major intre volumele de ambalaje puse pe piata si capacitatea reala de colectare si reciclare. Opinia noastra este ca, daca subiectele prezentate mai sus nu se clarifica pana la sfarsitul semestrului I, exista o mare probabilitate ca la finalul anului 2016 segmente industriale sa intre in  colaps si intreg sistemul sa se blocheze cu consecinte economice greu de imaginat.

 

PRO BCA – Organizatia Patronala a  Producatorilor de BCA din Romania reuneste principalele companii producatoare de BCA si alte materiale de constructii, in prezent din organizatie facand parte Celco, Macon, Elpreco, Somaco Grup Prefabricate, Xella RO, precum si compania producatoare de pasta de aluminiu, Alba Aluminiu. PRO BCA – Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA  este membra a Asociatiei Europene a Producatorilor de BCA – EAACA.


Etichete:
Sus