Oferte locuri de munca top

Decizie la nivel european in problema crizei otelului

Stainless_Steel_Sheet_Plate_Strip_Coil_CircleParlamentul European a votat la sfârșitul săptămânii trecute o rezoluţie privind statutul economic al Chinei ca partener economic strategic al UE manifestându-și rezervele în acordarea acestui statut.

Reprezentanţii companiilor de oţel au intervenit și ele susţinând punctul de vedere al PE și cere Comisiei Europene să ia în considerare implicaţiile MES (market economic status) al Chinei pentru industria oţelului și să motiveze statele membre pentru a depăși blocajul din Consiliul European în privinţa modernizării TDI (politici pentru apărarea comerţului) la nivel european.

“Mesajul de la Parlamentul European a fost foarte clar. Marea majoritate a membrilor PE nu cred că este momentul potrivit pentru a acorda Chinei statut de partener economic. China nu are o economie de piaţă și nu poate fi tratată ca atare din cauza investigaţiilor anti-dumping”, a declarat Axel Eggert, directorul general al Eurofer.

China este cel mai mare concurent neloial de pe piaţa UE.

Din 37 de măsuri anti-dumping asupra oţelului, 16 implică piaţa chineză. O dată cu acordarea statutului de partener strategic al Europei mecanismele europene de control economic ar deveni ineficiente în faţa politicii Chinei, se arată într-un comunicat al Eurofer.

Rezoluţia PE cere Consiliului să se pronunţe asupra regulilor TDI care sunt blocate din 2013 pe fondul împotrivirii Marii Britanii și Olandei pentru ridicarea regulii “taxei celei mai reduse” (Lesser Duty Rule).

Producător a peste jumătate din volumul mondial de oţel China este acuzată că practică o politică de dumping ca urmare a supraproducţiei și a stocurilor acumulate cu ocazia crizei economice sufocând producătorii de oţel de pe alte continente prin preţuri foarte mici.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor nr 3/mai 2016
Articole disponibile fara abonament – paginile 21-22, 23-24, 25, 29, 30- 33, 34-35, 40-41,43-44.

Sus