Oferte locuri de munca top

Piaţa cimentului, analizată de Consiliul Concurenţei

cement-722942_960_720Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă sectorială pe piaţa producerii și comercializării cimentului din România. Conform legii, instituţia poate efectua, din proprie iniţiativă, investigaţii privind un anumit sector economic atunci când rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenţei pe piaţă.

Din punctul de vedere al presiunii concurenţiale, potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei, în perioada 2013 -2015, piaţa producerii și comercializării cimentului s-a situat pe ultimul loc. Sectorul cimentul a prezentat cea mai redusă presiune concurențială dintre cele 21 de industrii analizate.

În cadrul anchetei sectoriale, vor fi analizate structura şi mecanismele de funcţionare ale sectorului şi, de asemenea, se va urmări identificarea posibilelor probleme de natură concurenţială. Consiliul Concurenţei poate solicita, în cadrul anchetei sectoriale, informaţii şi documente tuturor actorilor implicaţi.

În măsura în care sunt identificate disfuncţionalităţi, Consiliul Concurenţei va emite recomandări pentru dezvoltarea pieţei şi a concurenţei sau, dacă este cazul, poate declanşa investigaţii privind posibila încălcare a legii.

Acest tip de instrument, ancheta sectorială, este utilizat atât de Comisia Europeană, cât şi de alte autorităţi naţionale de concurenţă, şi nu vizează în mod direct încălcări ale legislaţiei.

 

Sus