Consiliul European a actualizat normele pieței interne privind echipamentele individuale de protecție, aparatele cu gaz și instalațiile pe cablu pentru a spori siguranța consumatorilor și pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi.
Noile norme vor îmbunătăți, de asemenea, supravegherea pieței de către autoritățile publice fără a impune sarcini inutile sau costuri suplimentare pentru industrie.
Adoptarea finală de către Consiliu a celor trei regulamente la 12 februarie 2016 a urmat acordurilor în primă lectură încheiate între Consiliu și Parlamentul European în octombrie 2015. Regulamentele vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Echipamentele individuale de protecție
Echipamentele individuale de protecție oferă protecție împotriva tuturor tipurilor de riscuri (de exemplu, căldură, flăcări, substanțe chimice, particule proiectate, șocuri mecanice etc.) în diverse medii, la domiciliu, la locul de muncă sau pe terenurile de sport.
Exemplele includ: echipamente de protecție a capului/urechilor/ochilor (căști, apărătoare pentru urechi, ochelari), echipamente de protecție respiratorie (măști de gaze și anti-praf), echipamente de protecție a corpului (îmbrăcăminte de protecție împotriva agenților chimici, costume de motocicliști și veste reflectorizante), echipamente de protecție a mâinilor și picioarelor (mănuși de grădinărit, genunchiere, pantofi de protecție).
În domeniul de aplicare al noului regulament sunt incluse mănușile de cuptor, dar nu și mănușile de spălat vase pentru uz privat.
Noul regulament actualizează normele existente din cadrul Directivei 89/686/CEE. Noile norme se aplică pentru fiecare element individual care urmează să fie introdus și/sau pus în funcțiune pe piața UE pentru prima dată.
Ele stabilesc cerințele în materie de sănătate și siguranță și procedurile de evaluare a conformității care trebuie urmate de producători. Aceste proceduri sunt corelate cu gradul de risc implicat. „Marcajul CE” se aplică pe produsele care sunt conforme cu cerințele de sănătate și siguranță.
Aparatele cu gaz
Scopul noului regulament este de a garanta că aparatele cu gaz și accesoriile lor îndeplinesc cerințe aplicabile la nivelul întregii Uniuni pentru un nivel înalt de protecție a sănătății și siguranței persoanelor, a animalelor domestice și a bunurilor, precum și pentru o utilizare rațională a energiei.
Printre cele mai uzuale aparate consumatoare de combustibili gazoși se numără cazanele, aragazele/cuptoarele/grătarele pentru utilizare în aer liber și încălzitoarele de terasă.
În temeiul noului regulament, aparatele cu gaz și accesoriile vor primi o declarație de performanță standard la nivelul UE care să indice faptul că acestea îndeplinesc un set unic de cerințe.
Regulamentul actualizează normele existente în temeiul Directivei privind aparatele cu gaz (2009/142/CE). Acestea se aplică aparatelor care urmează să fie introduse pe piața UE și/sau care sunt puse în funcțiune pentru prima dată.
Instalațiile pe cablu
Principalele tipuri de instalații pe cablu sunt funicularele, telegondolele, telescaunele, telecabinele, funitelurile, teleschiurile și instalațiile combinate alcătuite din mai multe tipuri de mijloace de transport pe cablu.
Tracțiunea pe cablu și funcția de transport de călători sunt principalele criterii de stabilire a domeniului de aplicare al Directivei 2000/9/CE, care se aplică instalațiilor construite și puse în funcțiune începând cu data de 3 mai 2004.
Noul regulament înlocuiește Directiva 2000/9/CE, care acoperea deja aspectele legate de cerințele de conformitate privind siguranța, mediul și piața, și va asigura o mai mare consecvență a normelor în întreaga UE.
Instalațiile pe cablu sunt produse unice, adaptate la condițiile locale și legate de un utilaj mobil cu infrastructură fixă. Componentele și subsistemele de siguranță sunt supuse normelor privind libera circulație a mărfurilor, precum și evaluării conformității și declarației de conformitate.