Oferte locuri de munca top

Americanii îşi cresc investiţiile imobiliare în Europa Centrală şi de Est

800px-Plaza_del_Mercado_de_la_Ciudad_Vieja,_Varsovia,_Polonia3

Varşovia, Polonia

Investiţiile în ţările din Europa Centrală şi de Est (excluzând Rusia) au crescut cu 25% în 2015, comparativ cu anul precedent şi au atins cifra de 9, 9 miliarde euro. Dacă creşterea anuală era aşteptată, performanţele generale depăşesc previziunile şi conturează un tablou cu o destindere semnificativă a pieţelor din regiune, arată raportul CBRE care analizează investiţiile imobiliare în Europa Centrală şi de Est.

Investiţiile străine au continuat să fie dominante în regiune, fondurile de investiţii americane înregistrând achiziţii însemnate de portofoliu, în valoare totală de 160 de milioane de euro.

Investiţiile Statelor Unite în Europa Centrală şi de Est reprezintă 30% din total, faţă de 23% în 2014, fondurile americane investind în toate ţările regiunii, ca şi în Letonia. Reintrarea pe aceste pieţe a unor fonduri de investiţii ca Morgan Stanley şi Goldman Sachs indică o creştere a încrederii investitorilor în Europa Centrală şi de Est.

Germania a fost al doilea cel mai mare investitor, cu 23% din totalul investiţiilor în regiune, faţă de doar 12% în 2014. Prezenţa Germaniei în top se datorează în parte şi activităţii investiţionale a Union Investment, cel mai important investitor german în regiune.

Nivelul ridicat al investiţiilor în 2015 a avut impact asupra randamentelor investiţionale (yields – rata de recuperare a investiţiilor), împingându-le la niveluri inferioare. Diferenţele inter-regionale în materie de preţuri au un potenţial însemnat de reaşezare. În timp ce anumite pieţe şi sectoare au atins deja niveluri ale yields-urilor înregistrare în ciclurile economice de vârf (în special, Cehia şi Polonia) alte ţări au încă potenţial de creştere.

Tranzacţiile investiţionale pentru proprietăţi nu arată semne de încetinire a creşterii.

În timp ce previziunile pentru 2016 indică o tendinţă pozitivă, un factor potenţial de diminuare a creşterii volumului de investiţii ar putea fi prezenţa relativ scăzută a produselor foarte atractive pentru investiţii.

Dezvoltările de spaţii de birouri din Varşovia şi Bucureşti sunt la un nivel record, ceea ce va duce la o creştere a interesului dezvoltatorilor şi al chiriasilor în a acţiona pe aceste pieţe.

Gijs Klomp, Head of CEE Investment Properties, a comentat aceste cifre: “Volumele importante de investiţii în regiune sunt rezultatul activităţii investitorilor americani şi germani care au căutat să valorifice nivelurile relativ înalte ale yields-urilor şi stocurilor importante de pe piaţă. În 2016 ne aşteptăm la o continuare a investiţiilor, dat fiind că piaţa este pregatită să înregistreze creşteri economice importante în Europa Centrală şi de Est, care are randamente investiţionale mai înalte comparativ cu Europa Occidentală şi unde există un interes activ al băncilor în a finanţa investiţiile din regiune. De asemenea, expansiunea puternică a vânzărilor din retail raportată în toată Europa Centrala şi de Est va menţine un interes crescut al investitorilor. Ne aşteptăm de asemenea la o creştere a prezenţei investitorilor din Asia în regiune şi la o diversificare a profilului acestora.”

Sus