Utilizarea materialelor de construcţie reciclate sau reciclabile ar putea fi o soluţie pentru încurajarea economiei circulare în acord cu noul plan de acţiune în domeniu aprobat de Comisia Europeană, sunt de părere reprezentanţii constructorilor europeni.
“FIEC a sprijinit dintotdeauna conceptul de economie circulară și susţine planul de acţiune care ar trebui să resolve rezistenţa din piaţă în privinţa materialelor reciclate și refolosite. Construcţiile sunt un sector inovator iar constructorii au propus deja refolosirea materialelor dar clienţii trebuie să fie dispuși să le accepte”, a declarat Kjietl Tonning vicepreședinte FIEC.
Federaţia propune în acest sens construcţia unor unităţi de sortare și reciclare a materialelor de construcţii, centre ce vor trebui să manevreze cantităţi mari de materiale în apropierea șantierelor.
Costul procesării acestor materiale nu ar trebui să depășească beneficiile asupra mediului.
Constructorii sunt de părere că o parte din responsabilitate revine și producătorilor de materiale care ar trebui să reconsidere ciclul de viaţă al materialelor. “Într-o lume ideală materialele de construcţii care devin deșeuri nu ar mai trebui să existe”, potrivit reprezentantului FIEC.
Printre măsurile imediate care pot fi luate în acest domeniu se numără reducerea conţinutului de substanţe toxice ale materialelor de construcţii și reducerea la minimum a ambalării lor.
Constructorii aduc în prim plan Building Information Modelling un concept promovat de economia circular prin care pot colabora toţi cei implicaţi în procesul de producţie și folosire a materialelor de construcţie, cu impact direct asupra procesului de demolare în viitor.
Documentul privind Planul de Acţiune pentru Economia Circulară a fost aprobat de CE în decembrie 2015.