Stocul de clădiri are o eficienţă energetică scăzută. Reciclarea deşeurilor este departe de targetul european. Implementarea standardelor pentru apă şi apă uzată a rămas în urmă. – Toate aceste deficiente sunt semnalate în raportul semestrial european la nivel de ţară.
Principalele provocări ale ţării noastre în privinţa implementării proiectelor finanţate din fonduri structurale şi de investiţii europene (ESI) se referă si la lipsa de tehnologizare a industriei, numai 9,8% din companii acţionând la standarde tehnologice înalte sau medii.
De asemenea, accesul la finanţare pentru companii este o problemă pe fondul preţurilor şi dobânzilor mari.
Finanţarea guvernamentală pentru cercetare şi dezvoltare raportată la valoarea PIB este cea mai mică din UE, iar numărul firmelor de cercetare inovare continuă să scadă. Serviciile publice online sunt rudimentare.
Alte provocări semnalate de raportul semestrial european la nivel de ţară se referă la problemele privind infrastructura de transport, proiectele energetice, piaţa muncii, reforma administrativă.
Raportul arată că în perioada de finanţare 2014-2020 România va primi 6,13 miliarde de euro pentru investiţii în reţelele TEN-T, respectiv reabilitarea a 400 km de cale ferată, construcţia a 325 de km de drumuri, 9 km de reţea de metrou. Aproximativ 900 de milioane de euro vor fi investiţi în reţeaua regională de drumuri.
Proiectele energetice şi de creştere a eficienţei energetice au o alocare de 10.9 miliarde de euro.
Direcţia pentru facilitarea implementării proiectelor ESI în România este simplificarea. Astfel autorităţile române şi-au asumat simplificarea procedurilor pentru aplicanţi, simplificarea procedurii pentru autorizaţiile de construire dar şi a altor proceduri administrative.
De asemenea vor fi simplificate şi procedurile de achiziţii publice, se arată în partea raportului CE “Investing in jobs and growth -maximising the contribution of European Structural and Investment Funds” dedicată României.