Oferte locuri de munca top

La periferie se construieşte mai mult ca in oraşe

foto rezidentiale pt DTZÎn oraşul ilfovean Popeşti Leordeni s-au construit anul trecut la fel de multe locuinţe precum în Capitală. Alte comune şi oraşe din ţară, precum Otopeni și Bragadiru, Șelimbăr, Florești, Giroc și Miroslava, au depăşit livrările de locuinţe din oraşe mari precum Ploiești, Galați sau Sibiu, potrivit unui studiu al DTZ Research.

Livrările din Șelimbăr le-au depășit pe cele din Sibiu, în timp ce activitatea rezidențială din Miroslava (județul Iași) a fost mai susținută în Iași. Totodată, comunele Florești și Giroc, din apropierea orașelor Cluj-Napoca și Timișoara, se dezvoltă puternic, devenind sateliți importanți ai celor două localități.

Prețurile mai mici ale terenurilor și dorința multor locuitori din orașe de a se muta de la bloc la casă sunt principalele motive pentru care piața rezidențială din aceste localități mici este foarte activă. Un alt factor important fără de care aceste localități nu s-ar putea dezvolta este infrastructura care permite un acces ușor către orașele mari din apropiere.

În timp ce în București și Timișoara locuințele finalizate anul trecut reprezintă doar 0,4% din stocul locativ, în Șelimbăr și în Popești Leordeni 20% din locuințe au fost date în folosință în 2014.

Sectorul rezidențial a intrat de anul trecut pe o nouă curbă de creștere, ca urmare a stabilizării prețurilor și a îmbunătățirii situației economice, dar această tendință se manifestă cu precădere în orașele mari, precum București, Cluj, Timișoara sau Iași, și în jurul lor, în timp ce un sfert din țară aproape că nu există pe piața locuințelor noi.

Astfel, în 12 dintre cele mai sărace județe din România (Tulcea, Teleorman, Caraș-Severin, Covasna, Mehedinți, Harghita, Sălaj, Hunedoara, Călărași, Gorj, Olt și Vaslui) au fost finalizate anul trecut doar 3.417 locuințe noi, comparativ cu 3.269 de unități locative date în folosință doar în Popești Leordeni.

 

Sus