Migraţia într-o Europă cu o populaţie îmbătrânită poate avea un efect pozitiv asupra construcţiilor, potrivit Buildecon.
Imigranţii sunt în general tineri, 79% dintre ei având sub 35 de ani şi pot munci. Deşi UE nu va accepta suficienţi imigranţi în perioada următoare, totuşi pentru a contracara efectul de îmbătrânire a populaţiei autohtone este prevăzută o creştere a populaţiei venită din alte ţări.
Acest lucru este şi bine şi rău pentru construcţii.
Potenţialul economic scăzut al populaţiei va afecta sectoarele nerezidenţiale cu cerere scăzută pentru clădiri de birouri, depozite etc. şi de asemenea va scădea necesitatea pentru infrastructură de tip nou.
În sectorul rezidenţial când potenţialul pentru creştere economică întâlneşte o populaţie în stagnare, cererea pentru noi clădiri scade. Buildecon estimează că stocul de clădiri rezidenţiale va rămâne constant.
Pe termen scurt pentru pieţele dezvoltate din Noua Zeelandă, Statele Unite şi Marea Britanie apar oportunităţi pentru pieţe imobiliare finanţate public şi privat.
Potrivit statisticilor anul acesta un milion de persoane au solicitat azil politic în Uniunea Europeană, cea mai mare cifră din ultima perioadă. Aşadar guvernele europene vor trebui să pună în aplicare noi politici de acordare a reşedinţei şi să investească în construcţia de tabere de refugiaţi şi alte metode de a asigura locuinţa persoanelor acceptate.
În funcţie de numărul celor acceptaţi ar putea demara proiecte de construcţie finanţate de guvernele europene sau o creştere în preţul de închiriere a locuinţelor low-cost pe baza creşterii cererii.
Buildecon estimează că în următorii trei ani, 900 de mii de refugiaţi vor avea nevoie de o locuinţă în UE, volum pentru care piaţa nu este pregătită. Cel mai probabil guvernele vor aplica o politică de acordare de locuinţe sociale şi fonduri acordate pentru plata chiriei.