Designul exterior al casei tale este la fel de important precum cel interior, motiv pentru care trebuie sa acorzi o atentie sporita materialelor de constructii pe care le folosesti pentru fatada. Exista doua elemente care definesc aspectul casei tale: arhitectura si tipul de tencuiala decorativa pe care il alegi.
Ce este tencuiala decorativa?
Pentru aceia dintre voi care nu sunt familiarizati cu termeni din domeniul constructiilor, tencuiala decorativa este ultimul strat de finisaj care se aplica la exteriorul unei cladiri. Rolul tencuielii decorative nu se limiteaza numai la estetica, ci confera, totodata, protectie impotriva factorilor din mediul extern.
Tipuri de tencuiala decorativa
Alegerea tipului de tencuiala decorativa potrivit nu este deloc o sarcina usoara, mai ales pentru ca exista o gama foarte variata din care poti alege. Ea trebuie sa fie de calitate, usor de aplicat si, in acelasi timp, sa reziste timp indelungat diferitilor factori de mediu care pot pune in pericol structura casei tale. Iata care sunt cele mai utilizate tipuri de tencuiala decorativa:
- Tencuiala decorativa mozaic
Tencuiala decorativa mozaic, sau mozaicata, are in componenta sa minerale de diferite culori si rasini sintetice. Deorece este o tencuiala foarte rezistenta la conditii meteorologice aprige, tencuiala decorativa mozaic este o alegere nemaipomenita pentru constructiile expuse, cum ar fi gardurile sau soclurile.
- Tencuiala decorativa acrilica
Acest tip de tencuiala decorativa este obtinut din rasini acrilice, pigmenti si ingrediente minerale (granule de marmura, cuart). Tencuiala decorativa acrilica este foarte rezistenta in timp, confera un aspect deosebit de placut si se potriveste oricarui tip de constructie.
- Tencuiala decorativa minerala
Tencuiala decorativa minerala este foarte accesibila si are in componenta sa chimica materiale precum: ciment, pietricele de marmura sau var, precum si diferite materiale de umplutura.
- Tencuiala decorativa siliconica
Tencuiala decorativa siliconica are in compozitia sa: rasini siliconice, pietricele de marmura si materiale de umplutura. Acest tip de tencuiala se inscrie in categoria materialelor de constructii de inalta calitate, avand o rezistenta sporita la apa si conditii atmosferice nefavorabile. Este recomandata folosirea acestei tencuieli decorative in regiunile de munte sau mare.
- Tencuiala decorativa silicatica
In compozitia chimica a acestei tencuieli se regasesc materiale precum: silicat de potasiu, minerale, pigmenti acrilici, microfibre si diferite adaosuri. Are o permeabilitate foarte mare la vaporii de apa si, de asemenea, o rezistenta sporita la alge, licheni sau muschi. Este recomandata folosirea tencuielii decorative silicatice pentru suprafetele neelastice.
Tencuiala decorativa: tipuri de granulatii
Trebuie sa mai stii ca fiecare tip de tencuiala are o anumita granulatie. Marimea acestor granulatii este responsabila de grosimea stratului de tencuiala decorativa. Exista 3 tipuri de granulatii dintre care poti alege:
- tencuiala fina, cu granulatii cuprinse intre 0,5 si 1,5 mm, care confera finisajului un aspect neted;
- tencuiala driscuita, sau „bob de orez”, cu granulatii cuprinse intre 1,5 si 2 mm, care confera constructiei un aspect uniform;
- tencuiala striata, sau cu aspect de scoarta de copac, cu granulatii de dimensiuni mai mari, cuprinse intre 2-3 mm, caredau un aspect striat;
Tencuiala decorativa: ce culoare aleg?
Atunci cand vine vorba de tencuiala decorativa, nu este importanta doar textura si calitatea, ci si culoarea pentru care optezi. Exista numeroase nuante de tencuiala decorativa dintre care poti alege si pe care le poti combina pentru efecte cromatice inedite.Desi gusturile nu se discuta, inainte de a alege culoarea pentru tencuiala decorativa trebuie sa cunosti cateva aspecte care tin de design. Nuantele deschise, luminoase, desi amplifica marimea unei constructii, se murdaresc foarte usor.O tencuiala decorativa de culoare inchisa va atrage lumina razelor ultraviolete, care vor scurta durata de viata a tencuielii. Acelasi lucru este valabil si in cazul tencuielilor care au nuante foarte intense. In timp ele se vor decolora si vor capata un aspect estompat.
Acum ca detii toate informatiile de care ai nevoie, vei putea alege cu succes tipul de tencuiala decorativa care ti se potriveste tie si casei tale!