Urare Craciun 2024

Conferinta „Spre clădiri aproape zero energie”

poza

Conferinta ARENA Constructiilor: „Spre clădiri aproape zero energie”
29 octombrie 2015, Bucuresti

Clădirile noi, mai eficiente, dar mai scumpe din 2020

Toate clădirile nou construite în România vor trebui să aibă un consum de energie aproape de zero, după cum impun directivele europene aplicabile începând cu anul 2020.

Un prim efect direct al acestei măsuri va fi o creştere semnificativă a preţurilor construcţiilor noi din 2020. Aceasta pentru ca dezvoltatorii să poată acoperi, în condiţii de profitabilitate, costurile suplimentare generate de aplicarea unor tehnologii avansate pentru creşterea eficienţei energetice.

Problematica a fost dezbătută cu unii dintre cei mai importanţi actori din piaţa imobiliară şi din sectorul construcţiilor în cadrul Conferinţei “Spre clădiri aproape zero energie”, organizate de revista ARENA Construcţiilor, la finele lunii octombrie.

Proiectanţii au un rol important în a trezi interesul promotorilor imobiliari pentru folosirea noilor tehnologii vizând creşterea eficienţei energetice. Pentru aceasta, trebuie să invoce argumentul creşterii competitivităţii produsului imobiliar în raport cu concurenţa din piaţă. “Creşterea economică, coroborată cu o piaţă din ce în ce mai selectivă va face ca noile materiale şi formule de gândire a unui proiect să se regăsească în produsul finit”, consideră arhitectul Sorin Gabrea, preşedintele Comisiei Tehnice de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei şi directorul general al biroului de proiectare Western Outdoor

Deşi dezirabilă, trecerea spre clădiri cu un consum aproape zero de energie trebuie făcută pas cu pas. “Viitorul este al clădirilor care vor consuma mai puţin cu utilităţile”, a afirmat Florin Furdui, country manager Portland Trust.

Chiriaşii clădirilor de birouri sunt mult mai atenţi acum la costurile suplimentare de utilizare a spaţiilor, pe lângă chirie. “Clienţii sunt mult mai bine informaţi în privinţa eficienţei energetice şi cer mai multă transparenţă în materie de costuri operaţioanle”, remarcă Stephen Burke, construction director Forte Partners.

Dezvoltatorii suedezi de la Skanska îşi propun ca următorul proiect imobiliar din România să fie şi mai eficient energetic comparativ cu primul. “Următorul proiect de birouri dezvoltat de Skanska va fi cel puţin la fel de verde ca primul, dacă nu va viza chiar certificarea LEED Platinum”, oferă asigurări inginerul Cristian Huţuleac de la Skanska Romania.

Printre soluţiile de eficientizare energetică aplicate la Sema Parc New Project se numără folosirea unui sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură, termoizolarea cu vată minerală etc. “Ţintim obţinerea certificării verzi”, menţionează Oana Nicolae, director dezvoltare Sema Parc New Project.

Investitorii israelieni de la Smartown Investments pregătesc două proiecte imobiliare în Bucureşti, un proiect mixt, cu hotel, locuinţe şi spaţii de birouri în zona Dorobanţi – Piaţa Romană şi un ansamblu cu circa 1.000 de apartamente în Sectorul 2, pe Şoseaua Dobroeşti. Acestea ar urma să fie dezvoltate în parteneriat cu alţi investitori. În cadrul proiectelor vor fi implementate tehnologii pentru creşterea eficienţei energetice. “Sperăm ca înr-un an, maxim doi, să începem dezvoltarea”, afirmă Paul Ionescu, project manager Smartown Investments.

conf1

conf2

 

Eficienţa energetică va deveni un criteriu de diferenţiere în oferta de locuinţe

Un element de diferenţiere a ofertelor de locuinţe va fi costul lor de întreţinere.

“Se simte deja o frenezie pe piaţă în ceea ce priveşte partea rezidenţială, în sensul că sunt anunţate foarte multe proiecte şi atunci este clar că trebuie să vii cu ceva diferit faţă de ceilalţi competitori”, argumentează Antoanela Comşa, general manager Gran Via România.

Piaţa rezidenţială locală s-a concentrat mult timp pe finisaje, dar criza economică a adus în atenţie şi costurile de folosire a locuinţelor.

“Acum sunt foarte greu de vândut apartamentele cu suprafeţe de peste 100 de metri pătraţi sau care depăşesc pragul valoric pentru care se aplică TVA de 5% întrucât şi întreţinerea lor ulterioară este mai costisitoare”, remarcă Silviu Grigorescu, general manager Hanner Rromânia, dezvoltatorul ansamblului The Park de lângă Parcul Tineretului.

 Case aproape zero energie pot fi realizate încă de pe acum

Clădiri cu un consum foarte redus de energie pot fi realizate şi astăzi, nu trebuie aşteptat anul 2020, consideră Leonidas Anastasopoulos, managing partner Alesonor, dezvoltatorul ansamblului de vile de lux Amber Gardens de lângă Pădurea Băneasa – Tunari.

În opinia domnului Anastasopoulos, standardul român pentru clasa A de performanţă energetică a clădirilor nu este foarte ridicat şi nici greu de atins, comparativ cu standardele din Occident pentru case pasive.

La rândul său, Development AG construieşte la sud de Bucureşti, în localitatea Greaca o mini-staţiune cu cladiri foarte eficiente energetic. Primele case – prototip vor fi gata la primăvară, precizează Roxana Popa, manager achiziţii Development AG.

Unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa rezidenţială din Transilvania, ARED, a dezvoltat până în prezent peste 2.300 de apartamente în Arad şi Oradea.

În opinia domnului Forin Moş, marketing manager ARED, tehnologiile noi menite să crească suplimentar eficienţa energetică nu pot fi implementate la momentul de faţă deoarece presupun costuri foarte mari, pe care clienţii nu şi le pot permite.

Şi domnul Mauricio Mesa Gomez, director general Hercesa România, este de părere că actualele tehnologiile noi scumpesc locuinţele peste puterea de cumpărare a clienţilor.

“Imobiliarele intră într-o perioadă nouă, cu foarte multe proiecte noi şi o competiţie mult mai mare, există foarte mult potenţial pentru eficienţa energetică”, a subliniatIlias Papageorgiadis, CEO MORE Group of Companies şi preşedinte al Asociaţiei Române de Biomasă şi Biogaz (ARBIO).

conf3conf4

Partener bronz

Tractebel

Parteneri institutionali

APMCR sigla-ccib-rom-5cm ARACO aiir  rofma AIVR MIC2

ahk   exporeal_logo

 

_________________________________________________________________________
ARENA CONSTRUCTIILOR
  • Cea mai raspandita revista specializata in constructii ! Peste 60.000 de cititori lunar, cumulat prin suporturile print, on –line si emailing.
  • Cititori de top din domeniu: factori de decizie din  societati cu activitati in constructii si domenii conexe: dezvoltatori, antreprenori de constructii civile si industriale, producatori si prestatori de servicii pentru sectorul constructiilor, specialisti – formatorii de opinie pe piata de constructii. Cititorii interesati de noutatile si tendintele in constructii ocupa functii de top si middle management.
  • Cu  experienta din 1998 in presa de specialitate, ARENA Constructiilor  ofera cititorilor sai – beneficiari, proiectanti, constructori, producatori de materiale de constructii si prestatori de servicii pentru constructii – cele mai importante informatii din sectorul constructiilor si piata imobiliara.
Adresa:  str. Lt col. Paul Ionescu, nr 6A, sector 1, Bucuresti, cod postal 011084. Telefoane: +4021-222.97.67, +4021-222.98.04, Fax: +4021.222.98.04,  +4021.222.97.67, contact@arenaconstruct.ro  www.arenaconstruct.ro

 

Sus