Solplanet x AeroFix

De ce întârzie autorizaţiile pentru reabilitarea construcţiilor vechi

oldAutorizarea lucrărilor de reabilitare sau restaurare a construcţiilor vechi – monumente istorice se face numai cu avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice sau prin delegarea atribuţiilor către Comisia Zonală, potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

“Complexitatea tehnică a documentaţiilor supuse amplelor dezbateri în Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, respectiv Comisiile Zonale ale Monumentelor Istorice conduc la necesitatea completării acestora şi reanalizarea în următoarele şedinţe ale comisiilor sus amintite”, potrivit răspunsului elaborat de Ministerul Culturii ca răspuns la interpelarea deputatului UNPR Gheorghe Florin.

Instituţia mai motivează întârzierea aprobărilor prin absenţa ocazională a unor membri ai comisiilor, fapt ce prelungeşte şi mai mult termenele de aprobare.

Interpelarea vine în contextul în care “toţi proprietarii de bună-credinţă care demarează procedurile de autorizare a renovărilor sunt supuşi unor proceduri birocratice extrem de sinuoase, la care se adaugă obţinerea avizului din partea experţilor Ministerului Culturii aviz care se obţine de regulă de la unităţile administrative din Bucureşti, cu mare dificultate şi în termene care descurajează orice tentativă de reabilitare a imobilelor vechi.”, se arată în textul interpelării semnate de Gheorghe Florin.

Deputatul sugerează descentralizarea sistemului decizional în privinţa monumentelor istorice şi propune o analiză a motivelor întârzierii nejustificate a avizelor pentru lucrările de restaurare a clădirilor vechi.

Sus