Solplanet x AeroFix

Noile cerinţe ale dezvoltării, din perspectiva BERD

village-542660_640Pentru finanţarea obiectivele de dezvoltare din următoarea generaţie sunt importante policitile solide, gândirea pe termen lung şi leadershipul politic, a subliniat Suma Chakrabarti, preşedintele Băncii Europene pentru Dezvoltare.

“În acest an critic comunitatea internaţională stabileşte o nouă şi ambiţioasă agendă de dezvoltare pentru următoarele decade. Miza este bunăstarea unei populaţii globale în continuă creştere. Nu putem greşi”, a declarat Suma Chakrabarti.

Băncile de dezvoltare au anunţat, săptămâna trecută, planuri de extindere cu peste 400 de miliarde de dolari a finanţării la nivel global în următorii trei ani. Instituţiile financiare au stabilit să lucreze mai îndeaproape cu partenerii din sectorul public şi privat pentru acumularea resurselor necesare.

Vorbind despre acest eveniment reprezentantul BERD a precizat că înlocuirea direcţiilor de dezvoltare a fost eficientă dar accentul asupra rezultatelor la nivel social nu a mobilizat finanţarea din sectorul privat. Noile obiective sunt însă mai atractive pentru sectorul privat.

BERD avusese deja succes în finanţarea sectorului privat şi mai ales în cadrul proiectelor de energie regenerabilă, a mai declarat preşedintele BERD.

Suma Chakrabarti este de părere că mai sunt lucruri de făcut în domeniul infrastructurii pentru atragerea de capital prin intermediul măsurilor de atenuare a riscurilor şi o mai bună pregătire a proiectelor, de exemplu.

La nivel monetar se impun, de asemenea, demersuri pentru dezvoltarea monedei locale şi a pieţelor de capital pentru evitarea riscului de schimb valutar. BERD  a implementat deja astfel de programe în Georgia şi Armenia.

Declaraţiile fac parte din discursul preşedintelui BERD la Conferinţa Financing for Development, eveniment care va stabili măsuri pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare globală în următorii 15 ani.

Noile obiective urmează să fie adoptate la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite din septembrie urmând să fie corelate cu obiectivele climatice globale ce vor fi stabilite la Paris în decembrie 2015.

Sus