Solplanet x AeroFix

Bugetul european în scădere în 2016

euro-371329_640Comisia permanentă a Consiliului European a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute varianta draft a bugetului Uniunii Europene pe 2016.

Documentul arată ca priorităţi pentru 2016 Fondul European pentru Investiţii Strategice, măsuri pentru fluxul de emigranţi, ajutoare umanitare şi Erasmus.

“Sunt convins că poziţia Consiliului faţă de bugetul UE din 2016 va mobiliza investiţiile, va genera creştere economică şi va răspunde la probleme politice presante precum managementul emigrării. (…) cred că acordul Consiliului asigură echilibrul între consolidarea fiscală şi investiţiile strategice de care Europa are nevoie.”, a declarat Preşedintele Consiliului şi Ministrul de Finanţe al Luxemburgului, Pierre Gramenga.

Astfel Consiliul a aprobat angajamente de 153 de miliarde de euro şi plăţi efective de 142 de miliarde de euro pentru îndeplinirea obiectivelor în 2016. Aceste sume sunt cu 563 de milioane de euro în angajamente, respectiv 1,4 miliarde de euro plăţi efective mai mici decât propunerea Comisiei Europene.

Sumele aprobate arată o scădere cu 5,36% a bugetului în materie de angajamente şi o creştere de 0,59% a plăţilor planificate în 2016 faţă de 2015.

Consiliul urmează să adopte o poziţie fermă în privinţa bugetului la începutul lunii septembrie. Documentul va servi drept instrument de negociere pentru trecerea bugetului prin Parlamentul European.

Sus