Solplanet x AeroFix

POR a ajuns la un grad de absorbţie de 66%

untitledProgramul Operaţional Regional (POR) a atins un grad de absorbţie de 66%  față de 17%, cât înregistra în luna mai 2012.

Anton Schrag, șef adjunct al Unităţii România din cadrul Direcției Generale pentru Politica Regională și Urbană (DG Regio) a Comisiei Europene, a apreciat evoluția POR 2007-2013: „Progresul programului este bun, în comparație cu alte programe operaționale din România, dar și în comparație cu alte țări. Este important pentru noi, întrucât proiectele POR au impact pozitiv vizibil în comunitățile românești”.

Măsurile luate de Ministerul Dezvoltării Regionale pentru creșterea absorbției se referă la introducerea mecanismului de decontare a facturilor beneficiarilor, în locul mecanismului de rambursare, la reducerea termenelor – atât pentru actele adiționale, cât și pentru plățile între AM și beneficiari – și la asigurarea, din veniturile de privatizare, a sumelor necesare pentru realizarea acestor plăți.

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 se află în ultima fază a procesului de aprobare de către Comisia Europeană, după finalizarea negocierilor tehnice, a anunţat ieri doamna Sevil Shhaideh.

„Suntem în linie dreaptă cu noul Program Operațional Regional 2014-2020. Practic, negocierile cu Comisia Europeană sunt încheiate și ultimul pas este ca decizia de aprobare să fie emisă. Au fost negocieri destul de complexe, destul de detaliate, pentru că şi programul este unul complex. În 2014-2020 avem, pe POR, 11 axe prioritare şi un buget de 8,25 miliarde euro”, a declarat Sevil Shhaideh.

Programul Operaţional Regional 2014-2020 va finanța proiecte care contribuie la dezvoltarea regională a României din 11 domenii (11 axe prioritare), la care se adaugă axa Asistență Tehnică, destinată bunei funcționări a programului.

În data de 18 iunie Comitetul de Monitorizare a aprobat Raportul de Implementare pentru anul 2014 a Programului Operațional Regional 2007-2013.

Sus