Solplanet x AeroFix

Aeroportul Ghimbav intră în conservare

Tarom.b737-700.yr-bgf.750pixLucrările executate deja la Aeroportul Ghimbav vor fi conservate până la clarificarea situaţiei juridice a terenului şi identificarea unor surse de finanţare.

Până în prezent s-au realizat refacerea terenului în zona balastierelor, împrejmuirea de securitate  a aeroportului și construirea pistei de decolare-aterizare şi a acostamentelor aferente.

După clarificarea situaţiei juridice a terenului pe care urmează să fie construit aeroportul, Consiliul Judeţean Braşov ar putea continua lucrările la sistemul de canalizare al pistei de decolare aterizare şi a restului suprafeţelor aeroportuare.

Există mai multe posibile forme de finanţare pentru realizarea proiectului. Printre acestea reprezentanţii judeţeni includ un parteneriat local cu judeţele Covasna şi Harghita şi primăriile Ghimbav şi Braşov, concesionarea aeroportului şi lucrărilor către un operator pe o perioadă de peste 25 de ani, finanţarea din fonduri guvernamentale şi dezvoltarea ulterioară printr-un proiect european.

Continuarea lucrărilor la Aeroportul Ghimbav a fost exclusă din Master Planul de Transport aprobat anul acesta de Ministerul Transporturilor.

Pentru perioada următoare autorităţile au decis paza împrejmuirii,  controlul lunar şi remedierea eventualelor degradări ale împrejmuirii metalice datorate factorilor de mediu, asigurarea accesului în incinta AIBG (cu suprafaţa de 209 hectare) numai pentru persoanele autorizate, împiedicarea depozitării în incintă a gunoaielor sau reziduurilor.

La acestea se adaugă controlul trimestrial al stării generale a pistei și a acostamentelor, precum şi sesizarea CJ Braşov în cazul apariţiei unor stricăciuni de tipul exfolierilor, erodărilor şi înfundărilor locale, alunecărilor, fisurilor, controlul lunar al rosturilor, al stării masticului de sigilare, precum și a gurilor de scurgere după fiecare ploaie torențială, aspirarea pamântului și nisipului adus de vânt și depozitat în rosturi pentru a înpiedica instalarea vegetației care ar putea degrada masticul de sigilare. Toate activităţile de administrare a lucrărilor realizate în cadrul investiţiei vor fi completate într-un registru unitar, potrivit CJ Braşov.

Sus