Descarca articolul pdf (inclusiv tabelul)
În piaţa materialelor de construcţii şi-au făcut loc din ce în ce mai mult profilele ambutisate la rece, din tablă de oţel zincată, cu grad înalt de zincare (275 grame/mp).
Cu ajutorul acestor profile (de tip C, U, Z, L sau W) pot fi realizate structuri metalice pentru pereţi exteriori sau interiori, planşee şi şarpante. În funcţie de mărimea deschiderilor sau de locul unde sunt utilizate, aceste profile au înălţimi între 150 şi 300 mm şi grosimi ale tablei între 1,5 şi 3,0 mm.
Preţul profilelor se situează între 1,65 şi 1,75 euro/kg.
Structura pereţilor şi a planşeelor este similară cu cea a structurilor din lemn.
Compunerea uzuală a unui perete exterior, cu structură metalică, pornind de la exterior spre interior, este după cum urmează:
– Tencuială exterioară structurată peste masa de şpaclu ce acoperă plasa de armare a polistirenului expandat. În general, este utilizat polistiren expandat EPS 70 cu o grosime de 10 cm, care asigură o izolare suficientă. Polistirenul expandat este lipit cu adeziv pe o placă OSB de 12 mm grosime.
– Urmează structura metalică alcătuită dintr-o reţea de profile tip C şi U din oţel galvanizat având dimensiunile, pentru o locuinţă obişnuită, 150 mm x 50 mm x 1,5 mm.
– Peretele este închis, la interior cu o placă OSB de 10 mm, dublată de o placă din gips carton de 12,5 mm.
– Între cele două plăci OSB este plasată o saltea de vată minerală cu grosime uzuală de 100 mm şi o folie din PVC anticondens. Rămâne între cele două plăci şi un strat de aer de 50 mm. Se poate opta pentru diferite moduri de alcătuire a structurii pereţilor şi de alte dimensiuni de profile şi grosime a saltelelor de vată minerală.
La interior, plăcile din gips carton sunt vopsite cu vopsea lavabilă.
De asemenea, există opţiunea prefabricării pereţilor exteriori, având toate elementele menţionate mai sus înglobate într-un produs monolit care cuprinde, în plus, ferestrele şi tubulatura instalaţiilor electrice şi sanitare. Bineînţeles că realizarea acestor panouri de perete se face după un proiect complet. Avantajul prefabricării pereţilor rezidă în micşorarea foarte mult a duratei de realizare a structurii casei.
Pentru montarea acestor panouri trebuie să avem un spaţiu suficient pentru manevrare (descărcare din auto, montare) cu o macara.
Pereţii interiori portanţi sunt realizaţi tot cu profile zincate C şi U cu dimensiunea uzuală 100 mm x 50 mm x1,5 mm, flancate de plăci OSB de 10 mm şi plăci de gips caron de 12,5 mm.
Pentru izolare fonică se utilizează între panourile OSB vată minerală cu grosimea de 50 mm. Plăcile din gips carton sunt finisate cu vopsea lavabilă.
Pereţii interiori neportanţi, în general cu o grosime totală de 125 mm, sunt din plăci de gips carton pe structură metalică specifică, incluzând, la rândul lor vată minerală cu grosime de 50 mm.
Finisajul exterior al pereţilor neportanţi este identic cu cel al pereţilor portanţi, cu observaţia că aceştia vor fi placaţi la grupurile sanitare şi bucătării cu plăci de faianţă iar plăcile de gips carton vor fi din categoria celor rezistente la umezeală.
Planşeele pot avea diferite alcătuiri la locuinţele cu structura metalică, dintre care menţionăm:
Planşee din beton armat turnat pe un cofraj metalic din tablă cutată ce rămâne înglobat în structură;
Planşee realizate cu profile metalice din tablă ambutisată zincată C, U sau Z sub forma unor grinzi cu zăbrele sau sub forma unor reţele de grinzi C şi U cu grosimi între 150 – 300 mm şi grosimi între 1.5 – 3.0 mm.
La partea superioară planşeul are o placă OSB de 22 mm iar la partea inferioară plăci din gips carton de 9,5 mm prinse pe o structură metalică specifică. Planşeul se izolează fonic cu o saltea de vată minerală de 100 mm grosime.
Planşeele peste ultimul etaj au o alcătuire similară cu a celorlalte planşee, cu excepţia plăcii OSB care este mai subţire (uzual 15 mm).
Şarpanta unei locuinţe cu structură metalică poate fi realizată integral metalică cu profile U şi Z, integral din lemn sau combinaţie între profile metalice şi rigle şi contrarigle din lemn. Ca astereală, în mod curent este utilizată placa tip OSB.
Învelitorile unei locuinţe cu structură metalică pot fi din materiale diferite, dar uzuale sunt cele din ţiglă metalică. Şi acoperişul se izolează cu vată minerală cu grosimea de 150 mm şi cu folie anticondens.
Comparând costurile totale pe mp suprafaţă utilă ale unei locuinţe pe structură metalică cu cele ale unei locuinţe pe structură din lemn constatăm că acestea sunt foarte apropiate. Diferenţa de 5 – 10% în favoarea celei metalice rezultă în special din preţul mai mic al fundaţiilor şi din cel al finisajelor exterioare ca urmare a subţierii zidurilor exterioare ale caselor pe structură metalică. Bineînţeles că această diferenţă poate dispărea în funcţie de modul în care este realizată construcţia.
Deşi locuinţele realizate cu structură metalică sunt comparabile ca grad de confort oferit cu cel al locuinţelor din zidărie, având în plus un cost mai scăzut şi o durată de construcţie mai redusă, acestea nu au încă o răspândire corespunzătoare, în primul rând din cauza noutăţii.
Un dezavantaj al acestor construcţii ar fi rezistenţa mai redusă la incendii, impediment ce poate fi remediat printr-o ignifugare corespunzătoare. Avantajul de neegalat al acestor structuri este rezistenţa deosebită la acţiunea seismelor datorită structurii lor foarte elastice.
* * *
În tabelul următor vă prezentăm estimarea informativă a costurilor de edificare a unei case cu structură metalică.
Am făcut calculele pentru o locuinţă unifamilială, cu regimul de înălţime parter + etaj mansardat, având trei dormitoare, cameră de zi cu loc de servit masa, bucătărie şi baie. Locuinţa are suprafaţa desfăşurată de 136 mp, suprafaţa utilă 107,50 mp, suprafaţa construită 88,23 mp, balcon de 4,90 mp şi terasa la parter de 21,00 mp. Structura ei este din profile metalice din tabla zincată ambutisată grad zincare 275 g/mp, învelitoarea este din ţiglă metalică pe şarpantă de lemn.
Costul rezultat din estimarea noastră este de 231,67 euro/mp suprafaţa utilă.
cam cat ar duce aproximativ o casa de pana in 100 metri patrati, 3 dormitoare o sufragerie o baie o bucataie si o debara
Puteti lua costul pe mp din articol si sa il inmultiti cu suprafata locuintei pe care doriti sa o realizati. Bineinteles ca, in final, costurile pot fi influentate de finisajele pe care le doriti, de tamplarie, de invelitoare, etc. Cu materiale nu prea scumpe puteti realiza locuinta chiar cu un cost pe mp similar cu cel din articolul mentionat. (ing. Sorin Turcus)
am o camera veche de sase pe trei m din profile si panouri metalice complet rezistenta si as dori sa o ombrac la interior cu osb si la exterior cu laturoane de lemn ca e la munte si ptr vara sa fie mai etansa si mai frumoasa va rog sa ma sfatuiti cum sa fac va multumesc si va pot invita sa dormiti in ea
Recomand zincarea termica a structurilor metalice ! Stima,