Oferte locuri de munca top

1 milion de euro, şpaga pentru autorizarea construirii unui mall

mallEmiterea de certificate de urbanism şi autorizaţii de construire contra unor sume de bani este o practică obişnuită în cadrul Primăriei Constanţa, iar în cazul unor funcţionari înalţi sumele pot fi exorbitante, au precizat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cadrul referatului în care au  solicitat arestarea preventivă a primarului Constanţei, Radu Mazăre.

Mazăre ar fi solicitat şi primit 1 milion de euro, în perioada 2006 – 2009, din partea unei societăţi în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unui proiect imobiliar de tip mall.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi o societate controlată de Radu Mazăre, susţin procurorii.

Ulterior, proiectul nu a mai fost construit, iar contractul de publicitate a fost suspendat când societatea a renunţat la proiectul imobiliar.

Omul de afaceri Gabriel Strutinsky l-ar fi ajutat pe Radu Mazăre să primească milionul de euro în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism. Ajutorul a constat în trasmiterea solicitării acestuia către reprezentanţii societăţii şi semnarea actelor fictive de publicitate.

Radu Mazăre şi Gabriel Strutinsky sunt asociaţi în cadrul mai multor societăţi comerciale, raporturi care existau inclusiv în perioada în care a fost săvârşită infracţiunea de conflict de interese.

Documentele de urbanism au fost emise într-o succesiune rapidă. În 17 iulie 2007 a fost emisă autorizaţia de construire pentru mall, contractul de publicitate găsit în valoare de 1 milion de euro este datat 5 august 2007. La data de 14 august 2007 a fost emisă autorizaţia de construire având ca obiect organizarea de şantier pentru acelaşi mall.

“Toate aceste acte au fost emise de Primăria municipiului Constanța în termene foarte scurte, de câteva zile, deși potrivit declarației (…..): documentațiile urbanistice erau emise, mai ales în cazul autorizațiilor de construire, care presupuneau verificări mai ample, uneori cu întârziere. Întârzierile erau de ordinul săptămânilor”, precizează reprezentanţii DNA.

Promptitudinea de a emite actele necesare a depăşit chiar limita posibilului. Valabilitatea autorizaţiei de construire a fost prelungită cu un an de la 18 iulie 2009 până la 18 iulie 2010 în baza unei cereri formulate în 20 iulie 2009. Aşadar primăria a anticipat cererea societăţii.

“Din interpretarea logică a acestor date rezultă că autorizaţia a fost prelungită chiar în absenţa unei cereri din partea (…..) , cerere care a fost ulterior întocmită şi transmisă Primăriei.”, explică reprezentanţii DNA.

Termenul mediu de emitere a astfel de documente era mult mai mare, uneori depăşind termenul maxim prevăzut de lege de 30 de zile.

Sus