Oferte locuri de munca top

Constructorii preferă plata în avans a creanţelor

DSC00288Domeniul construcțiilor a obținut cea mai mare parte a finanțărilor din totalul operațiunilor factoring intern derulate în 2014, înregistrând o pondere de aproape 24%. reiese dintr-un studiu derulat la începutul anului de către Asociația Română de Factoring (ARF).

Factoringul este o operațiune financiară care are la bază un contract încheiat între o parte (Furnizor) și o altă parte (Factor), în baza căruia Furnizorul cesionează Factorului creanțele rezultate din contracte de vânzare bunuri/prestari servicii, încheiate între Furnizor și partenerii săi (Debitori). Pe baza acestui contract, Factorul va finanța Furnizorul, prin plata în avans a creanțelor cesionate, ocupând-se ulterior, în nume propriu, de administrarea creanțelor cesionate și de colectarea lor.

“O parte importantă din sectorul construcțiilor a fost finanțată prin operațiuni de factoring, iar datele noastre arată că sumele s-au ridicat la peste 520 milioane de euro. Cele mai multe astfel de finanțări s-au înregistrat în a doua parte a anului, odată cu deblocarea timidă a unor investiții si reluarea unor proiecte private”, declară Bogdan Roșu, președinte ARF.

“Luând în considerare evoluția față de 2013, când construcțiile au reprezentat 32,8% din totalul operațiunilor de factoring intern, ponderea de doar 23,82% de anul trecut vine pe fondul scăderii investițiilor publice si a marilor proiecte de dezvoltare și infrastructură. In acest context, multe firme din constructii si-au redus activitatea si personalul, au intrat in somaj tehnic sau chiar insolventa, pe acest sector, rata de neporformanta situandu-se la aproximativ 28-30% (cf BNR). Datorită specificului sau direct dependent de mersul afacerilor, putem spune că, în general, evoluția factoringului este o oglindă fidelă a felului în care funcționează si a etapelor prin care trecdiferitele sectoare ale economiei. Iar acest lucru se vede foarte bine și în domeniul construcțiilor care a raportat contracții consistente în 2014 față de 2013. Totuși domeniul reprezintă un potențial imens pentru finanțări prin factoring, atat in zona privata, cat si în zona contractelor cu statul, cu conditia ca termenele si conditiile de plată contractuale sa fie respectate”, explică Bogdan Roșu.

După sectorul construcțiilor, o pondere importantă din totalul operațiunilor de factoring a obținut-o domeniul FMCG, urmat de auto&echipamente (11,74%) și agricultură&produse alimentare (10,29%). “În a doua parte a anului 2014 am înregistrat un ușor reviriment al consumului pe baza creșterii încrederii populației,dar şi a deblocării unor disponibilități financiare, mai ales în sectorul bugetar. Toate acestea se reflectă cel mai bine în creșterile parametrilor care măsoară evoluția factoringului în FMCG”, mai adaugă Bogdan Roșu.

 

Sus