Urare An Nou 2024

Comisia Europeană previzionează creştere economică accentuată în România

IMG589România va înregistra o creștere economică accentuată în următorii doi ani, în special datorită cererii interne, susținută de o piață a muncii stabilă, potrivit celei mai recente previziuni economice elaborate de Comisia Europeană.

Economia românească a înregistrat o creştere surprinzătoare în trimestrul III 2014 datorită îmbunătăţirii peste aşteptări a consumului privat şi a exporturilor. Potrivit estimărilor la nivelul anului 2014 s-a înregistrat o creştere economică de 3%.

Nivel scăzut al investiţiilor a continuat să aibă o influenţă negativă asupra economiei deşi contacţia acestora s-a relaxat semnificativ.

Potrivit previziunilor, creşterea economică din România va atinge 2,7% în 2015 şi 2,9% în 2016, datorită creşterii cereri interne, dar şi revenirii economiei globale.
Consumul privat va spori ca urmare a creşterii salariilor şi a inflaţiei scăzute, scăderii dobânzilor şi îmbunătăţirii condiţiilor de muncă.
Creditarea în moneda locală va continua să crească având în vedere relaxarea condiţiilor de împrumut.

După doi ani în care investiţiile s-au contractat se previzionează că atât investiţiile private, cât şi cele publice vor înregistra o revenire.
Îmbunătăţirea încrederii investitorilor împreună cu schimbările recente ale politicilor fiscale, favorabile sectorului de business, şi îmbunătăţirea condiţiilor de finanţare vor favoriza creşterea investiţiilor.
Mai mult, este aşteptată o accelerare a proiectelor publice.

Exporturile vor continua să crească în 2015 şi 2016 mulţumită îmbunătăţirii situaţiei economice a principalilor parteneri comerciali ai României.
În ceea ce priveşte importurile acestea vor creşte într-un ritm accelerat propulsate de creşterea cererii interne.

Piaţa muncii din România a fost surprinzător de stabilă în ultimii ani. Nivelele de ocupare a forţei de muncă şi a şomajul s-au menţinut constante.
Mai mult salariul minim brut va creşte pas cu pas în 2015, asigurările sociale pentru angajaţi vor scădea cu 5%.

Nivelul inflaţiei va rămâne unul moderat şi va atinge o medie anuală de 1,2% în 2015, în principal datorită declinului semnificativ al preţurilor energiei şi scăderii inflaţiei în Uniunea Europeană. În 2016 se aşteaptă o accelerare a inflaţiei la 2,5% pe fondul revenirii cererii interne.

Potrivit previziunilor, deficitul guvernamental va scădea până la 1,5% din PIB în 2015. Reducerea veniturilor provenite din taxe este compensată de reducerea cheltuielilor.

Riscurile referitoare la perspectiva macroeconomică şi inflaţie par echilibrate.
Factorii de risc de luat în considerare sunt diminuarea prea rapidă a gradului de îndatorare şi impactul deteriorării conflictului Ucraina-Rusia asupra încrederii în piaţă şi a perspectivelor economice a principalilor parteneri comerciali.

Toate economiile statelor membre UE vor creşte

La nivelul UE28, previziunile indică, pentru prima dată în ultimii opt ani, creșterea tuturor economiilor statelor membre. Totodată, se așteaptă ca, în decursul acestui an, activitatea economică din spațiul comunitar și din zona euro să crească ușor, urmând ca în 2016 să înregistreze o accelerare notabilă.

Piere Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare și vămi, a declarat: „Perspectivele economice actuale ale Europei sunt un pic mai bune astăzi, față de momentul prezentării ultimelor noastre previziuni. Scăderea prețului petrolului și o monedă euro mai slabă reprezintă un stimulent excelent pentru economia europeană. Totodată, Planul de Investiții și deciziile recente ale Băncii Centrale Europene vor avea un rol important în crearea unui context favorabil pentru reforme și pentru politici fiscale inteligente.”

Sus