Oferte locuri de munca top

Klaus Johannis: Atragerea de investitii germane reprezinta o prioritate

26965Consolidarea cooperarii economice dintre Romania si Germania reprezinta o prioritate atat in plan comercial cat si in planul investitional, a afirmat Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, intr-un mesaj transmis cu prilejul Receptiei de Anul Nou organizata de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana in aceasta saptamana.

In prezent, investitiile germane ocupa locul 3 in topul investitiilor straine din Romania, dupa Olanda si Austria, cu peste 12% din totalul investitiilor straine.

Romania are nevoie de capital investitional, insa nu neaparat banii sunt problema ci calitatea politicilor pentru atragerea lor. Atragerea de investitii straine, care sa sustina si sa incurajeze inovatia prin transferul de know-how si tehnologie, constituie prioritatea absoluta a oricarei strategii economice, a afirmat Presedintele Romaniei.

Germania poate reprezenta un model de dezvoltare economica, axat pe pilonii competitivității și ai inovării, considera presedintele. In ceea ce priveste finantarea sectorului de cercetare-inovare, Germania se afla pe primele locuri in Europa, alocand in aceasta directie 3% din PIB.

“Inovatia nu apare oriunde si oricum, ci acolo unde si atunci cand exista stimulente economice, libertate pentru initiativa antreprenoriala, reguli clare si stabile, care sa ofere predictibilitate afacerilor, mai cu seama in plan fiscal. Din aceste puncte de vedere, avem foarte multe de recuperat, nu doar in termeni fiscali, bugetari si financiari, ci si ca exercițiu de predictibilitate a guvernarii, in general.”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Germania este principalul partener comercial al Romaniei. In anul 2014, pentru prima data, exporturile tarii noastre pe piata Germaniei s-au ridicat la peste 10 miliarde euro, iar comertul bilateral a depasit 20 de miliarde de euro. Asadar, circa 20% din comertul exterior al Romaniei are ca partener Germania.

Cu toate acestea exporturile provenite din Romania reprezinta doar 1% din totalul importurilor germane (comparativ cu Polonia si Cehia, cu ponderi de peste 3%), iar procentul este chiar mai mic in privinta ponderii importurilor Romaniei in totalul exporturilor Germaniei.

 

 

Sus