Evoluția recentă a indicatorilor de încredere calculați de Comisia Europeană pentru România confirmă momentul economic favorabil traversat de economia internă (în debutul anului), dar și scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania.
Dr. Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania, afirmă că: ”În acest scenariu, economia internă ar putea accelera la 3,2% an/an în 2015, evoluție determinată de relansarea investițiilor productive cu impact de antrenare pentru componentele Produsului Intern Brut”.
Andrei Rădulescu se așteaptă la creșterea investițiilor pe termen mediu (după declinul din anii anteriori), evoluție susținută de nivelul minim al costurilor de finanțare și relansarea creditării în moneda națională, de încasările record din export și de momentul bun din sfera consumului privat (aspect reflectat de dinamica încrerderii consumatorilor).
În acest scenariu, principala componentă a PIB (consumul privat) ar putea crește cu un ritm anual de peste 3% pe termen mediu, evoluție susținută de factori precum: perspectiva redinamizării pieței forței de muncă, majorarea salariului minim pe economie, relansarea creditării, accelerarea fiscalizării economiei informale.
Din perspectiva ofertei agregate, premisele se mențin favorabile pentru industrie și servicii (aspect confirmat de datele Comisiei Europene). Analistul Băncii Transilvania se așteaptă la inflexiune în sectorul de construcții, pe măsura relansării investițiilor productive (publice și private).
Totodată, Andrei Rădulescu atrage atenția cu privire la riscurile pentru acest scenariu central: climatul macro – financiar global, european și regional, tensiunile din sectorul bancar intern în contextul crizei creditelor în franci elvețieni, tergiversarea reformelor structurale. În încheiere el menționează faptul că economia internă ar putea beneficia de climatul investițional precar din Rusia/Grecia/Ucraina.