Dezvoltatorii au început să investească în proiecte rezidenţiale mai scumpe pentru a atrage noi categorii de clienţi. În 2014, în București au apărut o serie de proiecte amplasate în zone centrale sau pe artere considerate foarte valoroase, potrivit dezvoltatorului lituanian Hanner.
Mindaugas Valuckas, CEO Hanner Holding, a precizat:
„Până în 2014 majoritatea dezvoltatorilor au căutat să livreze în piaţă imobile care să poată fi achiziționate prin creditele garantate de stat cu programul Prima Casă. Există acum o categorie importantă de clienți mult mai interesată de calitatea produsului final decât de prețul de achiziție.”
Prețul mai mare al terenurilor este factorul cel mai important care a dus la creșterea sumelor investite de dezvoltatori pentru realizarea unor ansambluri noi. La aceasta se adaugă utilizarea unor materiale de construcții de calitate superioară care conferă clădirii atribute tehnice superioare.
Mindaugas Valuckas explică: „În cazul construcțiilor realizate în zone centrale, prețul terenului are o pondere de peste 30% în investiția totală. Comparativ, pentru clădirile realizate la periferia Capitalei, terenul putea avea și o pondere de doar 10%.”
În ceea ce priveşte materialele diferența de preț între produse din categoria premium și cele de calitate inferioară poate fi și de 100%, apreciază Valuckas.
Compania lituaniană a dezvoltat proiectul The Park la intrarea sudică spre Parcul Tineretului din Capitală, care atrage investiții de circa 37 milioane euro. Unul dintre elementele care a crescut costurile construcției ansamblului The Park sunt soluțiile de izolare termică menite să asigure facturi de circa 100 de lei în sezonul rece. Costurile implementării acestor soluții sunt triple comparativ cu alte opțiuni din piață.