Solplanet x AeroFix

Fondul de investiţii al UE va putea viza proiecte cu grad mai mare de risc

Jyrki Katainen, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru locuri de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate

Jyrki Katainen, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru locuri de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate

Noul plan de investiţii strategice al Comisiei Europene, în valoare de peste 300 miliarde de euro, va reorienta Uniunea Europeană spre o direcţie pozitivă, va sprijini eforturile pentru întărirea mediului de afaceri, va încuraja deopotrivă investiţiile private şi publice şi va antrena reforma structurală la nivelul Uniunii, a declarat Jyrki Katainen, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru locuri de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate, în cadrul unei conferinţe găzduite de Banca Naţională a României.
Capitalul iniţial al fondului va fi de 21 miliarde de euro, bani furnizaţi de Banca Europeană de Investiţii şi statele membre. Pornind de la aceştia, vor putea fi alocate în următorii 3 ani credite de aproximativ 60 de miliarde de euro, care ar putea antrena investiţii totale în jurul valorii de 300 miliarde de euro.

Resursele fondului vor putea fi majorate oricând dacă statele membre vor dori să contribuie cu sume mai mari, a adăugat domnul Katainen.
Fondul va funcţiona ca o bancă, în sensul în care va acorda credite rambursabile, prin urmare proiectele propuse spre finanţare trebuie să genereze un randament. Spre diferenţă de creditele BEI, resursele fondului vor putea fi direcţionate spre proiecte pe termen lung, cu un grad mai mare de risc.
Activitatea fondului va fi coordonată de un consiliu de adminsitraţie care va stabili nivelul de risc acceptat şi zonele de alocare a creditelor, fie că este vorba despre investiţii în infrastructură, energie regenerabilă, întreprinderi mici şi mijlocii etc.
Alocarea fondurilor nu se va face prin decizie politică, ci în urma analizării fiecărui proiect în parte de către profesioniştii fondului, a explicat oficialul european.
Pe de altă parte, iniţiativa Comisiei Europene va fi dublată şi de adoptarea unor măsuri menite să îmbunătăţească mediul de afaceri şi piaţa comunitară.
De asemenea, va fi nevoie de politici armonizate în domeniul achiziţiilor publice şi asigurarea transparenţei acestor operaţiuni, astfel încât companiile să poată participa la licitaţii în oricare stat membru, a mai spus vicepreşedintele Comisiei Europene.
În Uniunea Europeană lipsesc în prezent investiţiile viabile, care să propulseze competitivitatea şi să susţină coeziunea. Pentru ca economia Uniunii Europene să fie sustenabilă sunt necesare investiţii suplimentare de 300 de miliarde de euro pe an. Aceasta în contextul în care investiţiile la nivelul Uniunii au scăzut de la peste 3.000 de miliarde de euro în anul de vârf 2007 la aproximativ 2.600 de miliarde de euro în 2013.

Sus