În România lipseşte o viziune guvernamentală, asumată politic, în materie de investiţii publice. Până acum, guvernul şi autorităţile locale au dovedit o incapacitate în alocarea şi susţinerea cu fonduri a principalelor proiecte anunţate. Mai mult decât atât, s-au perpetuat problemele legate de recuperarea creanţelor atât la nivel central, cât şi local, iar adjudecarea lucrărilor publice este în continuare influenţată semnificativ de criterii politice, afirmă Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
Pe de altă parte, cadrul legislativ (privind achiziţiile publice, FIDIC, TVA, insolvenţa, PPP etc.) sau punerea în aplicare a acestuia generează alte probleme. În plus, organismele de control ale statului (Curtea de Conturi, ITM etc.) au de multe ori o atitudine mai degrabă abuzivă, consideră domnul Plosceanu.
De asemenea, mediul de afaceri este afectat de presiunea fiscală semnificativă (TVA menţinut majorat mult peste media din UE, taxa pe stâlp, acciza suplimentară pe carburanţi, aprobarea întârziată a reducerii CAS ). Aceasta în contextul în care pe piaţă se simt efectele în cascadă ale insolvenţelor unor beneficiari şi constructori cu tradiţie.
În plus, nici sistemul financiar nu oferă sprijin, ci întârzie reluarea creditării în economia reală şi în sectorul de construcţii în mod particular.
Nu în ultimul rând, se resimte un declin în calitatea proiectării tehnice, iar relaţiile cu consultanţii tind să fie dificile, remarcă preşedintele ARACO.
În contextul acesta, se impune adoptarea de urgenţă a unor măsuri care să genereze premizele revenirii sectorului de construcţii. Pe termen scurt sunt necesare soluţii legislative în raport cu proiectul de buget pentru 2015, din perspectiva plăţii arieratelor şi a promovării unor programe investiţionale clare. De asemenea, trebuie prioritizată finalizarea consultărilor pe tema Master Planului General de Transport. În paralel, este necesară revitalizarea legislaţiei privind parteneriatul public-privat.
În plus, ar trebui relaxată presiunea fiscală, de exemplu prin aplicarea de reduceri la TVA şi la taxa pe construcţii speciale, precum şi prin diminuarea cuantumului garanţiei de bună execuţie.
Pe de altă parte, în 2015 trebuie implementat pachetul de directive europene privind achiziţiile publice şi reimplementate de urgenţă condiţiile contractuale FIDIC.
Nu în ultimul rând, se impune promovarea obligativităţii certificării profesionale în sectorul de construcţii începând cu 2015, mai spune preşedintele ARACO.
Domnul Plosceanu se aşteaptă ca noul preşedinte al României să aducă abordări “mai echilibrate şi raţionale” în materie de politici de investiţii, în ceea ce priveşte respectarea programelor şi obligaţiilor asumate, iar în acelaşi timp să înţeleagă rolul major pe care mediul de afaceri şi în special sectorului de construcţii îl joacă pentru dezvoltarea ţării.