Ministerul Mediului organizează în perioada următoare trei sesiuni de dezbatere publică privind impactul de mediu asupra României în urma construirii unei centrale nucleare de nouă generaţie la Kozlodui.
Astfel dezbaterile vor avea loc la Dăbuleni, jud. Dolj pe 18 noiembrie 2014, ora 12:00, la Căminul Cultural din str. Unirii, în Craiova, jud. Dolj pe 19 noiembrie 2014, ora 12:00, sala de şedinte a Primariei Municipiului Craiova şi în final la Bucuresti pe 20 noiembrie 2014, ora 14:00, la sediul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice din Bd. Libertăţii.
De asemenea publicul interesat poate transmite opinii privind documentaţia asupra impactului de mediu la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice sau pe e-mail. Totodată, pot fi primite comentarii şi opinii la Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj sau la e-mail office@ampdj.anpm.ro, până la data de 17 noiembrie 2014.
Noua unitate nucleară de la Kozlodui se va construi la 3,7 km de graniţa cu România şi ar putea avea un efect pe termen lung pe o rază de 100 de km, afectând la nivel transfrontalier localităţi din Dolj şi Gorj.
Unitatea nucleară de ultimă generaţie a fost proiectată conform cerinţelor europene, care aprobă generarea a nu mai mult de 50 metri cubi de deşeuri radioactive solide (la aproximativ 1.000 MW energie electrică) pe an, care în funcţie de alternativa selectată pentru noua unitate nucleară, reprezintă deşeuri radioactive condiţionate între 180 şi 250 metri cubi pe an.
Printre tipurile cele mai semnificative ale impactului preconizat se numără creşterea temperaturii apei : „Se aşteaptă un impact numai în timpul funcţionării unităţilor finalizate în ceea ce priveşte poluarea termică pe termen lung. Schimbările climatice ale temperaturii apei, combinate cu sarcina termică adiţională, vor avea efecte adverse crescute asupra ecosistemelor acvatice”, se arată într-un raport întocmit de autorităţile bulgare.
Raportul de mediu elaborat de bulgari mai arată un impact minim asupra compoziţiei apelor Dunării şi o stare a solurilor de pe teritoriul României care nu va fi influenţată de proiect.
Construcţia noii centrale de la Kozlodui va dura 5 ani, timp în care construcţiile nu vor avea un impact transfrontalier semnificativ, singurul inconvenient fiind creşterea traficului pe Dunăre.