Solplanet x AeroFix

Au început negocierile pentru programele operaţionale 2014-2020

Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională

Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională

Până la sfârşitul acestui an ar putea fi adoptat primul program operaţional aferent perioadei 2014-2020, programul de Asistenţă Tehnică, a anunţat Corina Creţu, numită recent comisar european pentru politică regională, cu ocazia lansării Acordului de parteneriat dintre România şi Comisia Europeană, eveniment susţinut alături de Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene
Prin lansarea Acordului de Parteneriat sunt puse bazele pentru utilizarea celor 33 de miliarde de euro alocaţi României în perioada de programare 2014-2020.
Din punctul de vedere al Comisiei Europene, sarcina principală pe care noul Acord de Parteneriat o trasează autorităţilor de mangement este să se asigure că banii europeni sunt cheltuiţi răspunzând în mod direct nevoilor cetăţenilor. Pentu România, Comisia a identificat câteva nevoi stringente: promovarea competitivităţii şi a dezvoltării locale, crearea de locuri de muncă, reducerea inegalităţilor din programele de incluziune socială, dezvoltarea infrastructurii, creşterea eficienţei energetice şi protecţia mediului, a precizat comisarul european.
În paralel, Comisia vrea să accelereze absorbţia fondurilor europene în statele care nu au reuşit să atragă mai mult de 60% din alocarea financiară aferentă perioadei 2007-2013, bani care mai pot fi cheltuiţi până la sfârşitul lui 2015. În acest scop, intenţia Comisiei este de a forma un grup de lucru care să ofere asistenţă tehnică respectivelor state, a mai anunţat doamna Creţu.
În perioada 2012-2014 România a absorbit 6,8 miliarde de euro, reprezentând 38% din fondurile europene alocate pentru perioada 2007-2013. În fapt, în jur de 50% din investiţiile publice realizate în România în ultimii ani au fost suportate din fonduri europene.
“Vă asigur de întreg sprijinul meu pentru a încheia toate proiectele începute, mai ales cele din domeniul transporturilor. Desigur, încheierea proiectelor nu se va face cu orice preţ; mai important decât să terminăm un proiect este să îl finalizăm corect. Nu sacrificăm calitatea de dragul cantităţii. Trebuie să ne asigurăm că regulile de implementare sunt respectate, mai ales cele din domeniul achiziţiilor publice. Toleranţa zero faţă de fraudă este esenţială”, a declarat doamna Creţu.
Comisarul european a mai precizat că a identificat la Ministerul Dezvoltării Regionale “unele dificultăţi şi întârzieri birocratice” în ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional. În replică, vor fi trimişi de îndată specialişti de la direcţia generală Regio care să acorde asistenţă personalului din Minister pentru “integrarea observaţiilor Comisiei Europene” referitoare la POR.
Comisia Europeană îşi mai propune să deruleze în paralel un program de simplificare a procedurilor de achiziţie publică la nivelul Uniunii, fără a compromite însă controlul şi buna gestionare a fondurilor europene, a subliniat doamna Creţu.
O altă problemă care trebuie adresată se referă la reticenţa mediului privat în a mai accesa fonduri europene datorită percepţiei sale că procedura de urmat este una birocratică şi îndelungată.
De asemenea, pentru încurajarea absorbţiei fondurilor europene şi întărirea capacităţii administrative, personalul din România care gestionează fonduri europene va fi plătit începând de anul viitor exclusiv din bani europeni, a anunţat comisarul european.
Până acum, 75% din salariile acestuia erau asigurate de la Bruxelles
“Întărirea capacităţii administrative este chiar mai importantă decât banii, pentru că am avut bani în ultima perioadă, dar din cauza slăbiciunilor din aparatul adminsitrativ în foarte multe ţări aceştia nu s-au putut absorbi”, este de părere doamna Creţu.
De noua măsura vor beneficia în jur de 2.200 de angajaţi din sistemul de management al fondurilor euroepne: funcţionarii publici ai autorităţii de management, organismele intermediare, Autoritatea de certificare şi plata, Autoritatea de audit, ANRMAP şi ceilalţi verificatori ai achiziţiilor publice din România. Astfel, bugetul statului va fi degrevat de plata unei sume de aproximativ 30 de milioane de euro. În plus, persoanul implicat în gestionarea fondurilor europene va fi salarizat în funcţie de performanţă, a adăugat Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene.

Sus