Industria chimică autohtonă ar putea redeveni un motor de creştere economică dacă va fi sprijinită pentru a se adapta normelor europen şi pentru a-şi spori competitivitatea în plan internaţional, susţine Claudiu Tuncu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de Chimicale din România (APDCR).
În ansamblul său, industria chimică românească a generat o piaţă de 10,5 miliarde de euro în anul 2011. Piaţa locală este caracterizată însă de o fragmentare puternică, de la mai puţin de 100 de producători în anul 1990, la aproape 4.600 în 2011, în contextul în care România este un importator net de produse chimice. În acelaşi timp, sectorul are nevoie de investiţii masive pentru a redeveni competitiv.
Cele mai mari provocări ale industriei chimice în prezent ţin de alinierea la legislaţia europeană specifică produselor chimice (regulamentul REACH), dar şi de respectarea standardelor de mediu, aspect ce presupune costuri importante până în 2020.
Viitorul industriei chimice autohtone este dependent într-o mare măsură de strategiile guvernamentale care vor viza acest sector, iar în paralel de strategia energetică, având în vedere că această industrie este un important consumator de energie. În acest sens, trebuie creat un cadru prin care să fie asigurate meterii prime la un cost eficient, astfel încât producătorii să fie competitivi, îndeosebi raportat la concurenţa venită din afara Uniunii Europene. În al doilea rând, este important să existe predictibilitate fiscală şi legislativă, consideră preşedintele APDCR.
România prezintă o serie de avantaje pentru dezvoltarea industriei chimice: prezenţa materiilor prime, a forţei de muncă de înaltă calificare, tradiţia în acest sector precum şi costul atractiv al forţei de muncă.
APDCR a fost înfiinţată anul trecut la iniţiativa companiilor BASF România, Dow Chemical România, Brenntag şi Donauchem România, în calitate de membri fondatori. În prezent, asociaţia profesională cuprinde 7 membri.
APDCR este membru afiliat al Consiliului European al Industriei Chimice (CEFIC), organizaţie ce reprezintă interesele a 29.000 de companii mari, medii şi mici din industria chimică europeană.