Solplanet x AeroFix

Pasajul Eminescu din Iaşi, la un pas de finalizare

969Lucrările la pasajul subteran din Piaţa Eminescu din Iaşi au ajuns la etapa finisajelor. Investiţia se ridică la aproape 100 milioane lei.

După finalizarea lucrărilor de asfaltare în interiorul pasajului şi pe rampele de acces, constructorii au început montarea dotărilor interioare şi a plăcilor care vor acoperi zidurile interioare. Baza pereţilor a fost placată cu granit, în partea superioară urmând a fi montate plăci decorative pe o structură de aluminiu. Deja în zona parapeţilor curbaţi de la intrările în pasaj, finisajele se apropie de final.

„Pe zona de parapet, de la 0,8 metri în jos, se umple spaţiul cu mortar sau un beton şi se plachează cu un granit de 2 cm”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iaşiului.
În interiorul pasajului au fost montate lămpile ce vor asigura iluminatul. Amplasate pe tavan, lămpile sunt organizate pe trei şiruri, pe centru şi pe ambele extreme, la îmbinarea tavanului cu pereţii marginali. După realizarea reţelei electrice, urmează montarea plăcilor decorative, ceea ce va aduce lămpile de iluminat să pară încastrate în zid.
Placarea zidurilor este la etapa montării structurii de aluminiu fixată în zidurile de beton.

Pasajul subteran Mihai Eminescu va avea o lungime de 286,4 metri, o laţime de 10 metri şi o înălţime de 5 metri. Vor exista două benzi de circulaţie, cu o latime de 3,5 metri fiecare şi două trotuare destinate intervenţiilor, cu o laţime de 1,5 metri. Rampele vor asigura accesul dinspre strada Păcurari şi Bulevardul Independenţei.

Investiţia este inclusă în proiectul Axei de Transport Est-Vest.

Sus