Solplanet x AeroFix

CE întârzie plăţile pe POS Mediu

640px-Commflag

Clădirea Berlaymont din Bruxelles, sediul Comisiei Europene

Comisia Europeană întârzie plata cererilor de rambursare în valoare de aproximativ 200 milioane de euro aferente POS Mediu transmise de România. Unele solicitări de plată au fost trimise cu aproape două luni în urmă. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a trimis în această săptămână o scrisoare către Walter DEFFAA, directorul general al DG REGIO, prin care solicită sprijinul Comisiei Europene pentru efectuarea plăților.

”Principala preocupare pe care o avem, până la sfârşitul acestui an, este aceea de a accelera proiectele aflate în implementare, care întâmpină numeroase piedici, în special din cauza faptului că unii contractori se confruntă cu situații de incapacitate de plată, insolvență sau chiar faliment. În acest sens, prioritatea noastră este aceea de a asigura un flux financiar adecvat, la nivelul autorităților contractante”,se arată în scrisoarea transmisă de Attila Korodi.

Documentul explică măsurile luate la nivelul MMSC, pentru a micșora timpul de procesare a plății către beneficiari, fără ca acest lucru să afecteze sistemul de monitorizare și control.

Pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu, în cursul anului 2014, Comisia Europeană a transferat până în prezent României suma de 451 milioane Euro, la care se adaugă suma de 200,7 milioane euro în procesare la nivelul Comisiei Europene, pentru care a solicitat urgentarea transferului, respectiv 80 milioane de euro în procesare la nivelul Autorității de Certificare și Plată și al Autorității de Management.

În luna mai 2012, rata de absorbție pentru POS Mediu era de 4%, iar în prezent rata de absorbție internă a depășit 40%.

Sus