Inspectoratul de Stat în Construcţii ar putea trece de la statutul de instituţie publică finanţată integral din fonduri bugetare la instituţie publică finanţată din venituri proprii, potrivit unei iniţiative legislative a Guvernului, aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor.
La începutul lunii octombrie “Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.24/2014 pentru stabilirea unor măsuri privind controlul statului în domeniul construcţiilor” a fost trimis spre aprobare la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din cadrul Camerei Deputaţilor. Acesta va trebui avizat până la sfârşitul lunii şi de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.
Guvernul motivează iniţiativa legislativă prin “constrângerile bugetare existente la nivelul întregului buget de stat care s-au manifestat şi asupra bugetului MDRAP.”
Inspectoratul de Stat în Construcţii este organul care exercită controlul de stat în domeniul calităţii în construcţii, al disciplinei în urbanism şi a regimului de autorizare a construcţiilor, precum şi în domeniul supravegherii pieţei produselor pentru construcţii. Organismul a fost înfiinţat prin Ordonanţă de Guvern în 2001 ca instituţie publică în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
Din aceasta informatie se poate intelege ca cei care vor finanta I.S.C. vor avea si acces la partea lor de dreptate 😉 in litigii sau expertiza solicitata acestui institut ? Wow !?!?! Pai unde ajungem daca arbitrul nu mai este neutru, mai ales ca vedem cu totii cum se respecta in Romania o linie de urbanism ?
Cred ca ar fi cazul unei intariri al acestui „arbitru” numit I.S.C. si reguli de control mai stricte fata de ceea ce exista acum. Altfel sa nu ne miram prea tarziu de gafele facute.
Dacă până acum se dau doar spaţiu, odată cu autofinantarea se vor da şi spaţiu şi amenzi. Propun să se autofinanteze însă nu cumva să aibă comision din amenzi.
ISC-ul trebuie intarit cat mai urgent; este dezastru in constructii