A XI-a ediţie a Bienalei Naţionale de Arhitectură (BNA) se va desfăşura în perioada 15-30 octombrie 2014, evenimentul fiind organizat de Uniunea Arhitecţilor din Romania (UAR), în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti (UAUIM).
Celui mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecţilor desfăşurat neîntrerupt din 1994 organizatorii îi propun un ansamblu de manifestări compus din expoziţia-concurs de proiecte şi un grupaj de conferinţe. Acestora li se va adăuga şi vernisajul Muzeului UAUIM.
Locul central în cadrul bienalei îi revine Expoziţiei – Concurs “Dileme şi provocări ale spaţiului arhitectural – România 2013-2014”. Aceasta cuprinde şase secţiuni, la care au fost înscrise 184 de lucrări de un număr de peste 200 de autori. Expoziţia deschisă în holul U.A.U.I.M., str. Academiei 18-20, poate fi vizionată în perioada 17-30 octombrie, zilnic între orele 9:00-17:00.
Juriul bienalei este format din arhitecţi străini recunoscuţi, arhitecţi români din diaspora şi arhitecţi din România şi laureaţi ai ediţiilor precedente ale bienalelor sau ale altor concursuri naţionale şi internaţionale. Pe 15 Octombrie în sala de expoziţie a UAUIM juriul va prezenta din lucrările depuse la sfârşitul lunii iulie (184) un număr de 161 de lucrări rămase în competiţie.
Gala decernării premiilor BNA 2014 se va desfăşura pe 16 Octombrie 2014 la Teatrul Naţional Bucureşti. Ca o recunoaştere a valorilor şi a contribuţiilor aduse de arhitecţi şi urbanişti cadrului construit al oraşelor României vor fi acordate şase premii la secţiunile BNA 2014, Premiul Preşedintelui BNA 2014, Medalia Preşedintelui UAR, Medalia Opera Omnia, precum şi premii ale sponsorilor.
Conferinţele profesionale ale BNA 2014 sunt axate pe problematica celor 6 secţiuni: arhitectura locuinţei, arhitectura dotărilor publice, patrimoniul arhitectural, arhitectura de interior, amenajările publice şi urbanismul, publicistica de specialitate. Acestora li se adaugă ciclul de conferinţe România 100+ care vor explora oportunităţile pe care le are arhitectura şi urbanismul din perspectiva apropiatului centenar al statului român modern şi al pregătirii României pentru a asuma în 2019 preşedinţia UE.