Solplanet x AeroFix

Imobiliare.ro îşi crește cifra de afaceri prin dezvoltarea serviciilor

foto pt imobiliareImobiliare.ro ar putea înregistra în acest an o cifră de afaceri de aproximativ două milioane de euro, în creștere cu peste 30% faţă de 2013, a precizat Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.
Veniturile portalului provin de la agenți imobiliari, particulari, dezvoltatori imobiliari, bănci, precum şi din rapoarte şi analize, direcție aflată în plină dezvoltare.
Rapoartele şi analizele ar putea genera în câţiva ani un milion de euro pe an la o cifră de afaceri totală care ar putea ajunge la momentul respectiv la 5-6 milioane de euro, adaugă domnul Erimescu.
Astfel, după lansarea în 2011 a portalului Analize Imobiliare, pentru a oferi agenţilor şi dezvoltatorilor imobiliari rapoarte de piaţa şi analize de preţ, Imobiliare.ro intră acum şi pe piaţa sistemelor online de evaluare a proprietăţilor imobiliare. Aplicaţiile propuse vor putea fi utilizate de agenţi imobiliari, evaluatori şi banci pentru evaluarea rapidă a apartamentelor, caselor şi terenurilor.
Sistemul se raportează nu doar la preţurile cerute, colectate prin intermediul portalului imobiliar, ci şi la valori efective de tranzacţionare, obtinuţe prin sondaj de la vânzători, precizează Adrian Erimescu.
Sistemul de evaluări online este compus din 3 aplicaţii. Prima – Analiză Comparativă de Piaţă – ACP, le permite agenţilor imobiliari să ofere vânzătorului sau cumpărătorului unei proprietăţi imobiliare un argument obiectiv pentru stabilirea preţului de vânzare, respectiv aşteptărilor la cumpărare, pornind de la un preţ mediu al proprietăţilor similare. Aplicaţia este deja testată de 30 de agenţii imobiliare. Serviciul va fi disponibil începând cu 40 de euro pe lună, precizează Dorel Niţă, coordonatorul proiectului.
Al doilea instrument – Evaluarea Proprietăţilor Imobiliare – EPI, este destinat evaluatorilor şi băncilor. Aplicaţia îi permite utilizatorul să îşi selecteze singur proprietăţile şi criteriile în baza cărora acestea vor fi compărate. „Sperăm să lansăm EPI până la sfârşitul anului”, adaugă domnul Niţă.
A treia componenta– Evaluarea automată a proprietăţii imobiliare – AVM, le va oferi utilizatorilor, evaluatori şi bănci, o evaluare rapidă, automată, a unei proprietăţi imobiliare.
Sistemul online a fost finalizat în luna iunie în cadrul unui proiect cu finanţare europeana derulat prin POS CCE. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 1,1 milioane lei, din care 869.000 lei fonduri nerambursabile.
În prezent, doar în jur de 30% dintre tranzacţiile imobiliare efectuate în marile oraşe ale tării sunt realizate prin intermediul agenţilor imobiliari. Uzual, marja de negociere în cazul vânzării apartamentelor cu o valoare de până în 60.000 de euro, este de 3-5%, reprezentând diferenţa dintre preţul solicitat şi preţul la care este efectuată tranzacția, mai spune Dorel Niță.

 

 

Sus