Oferte locuri de munca top

61.000 mp spaţii logistice tranzacţionate în semestrul I

Rodica Tarcavu

Rodica Târcavu, Head of Industrial Department, DTZ Echinox

Stocul modern de spații logistice și industriale din Bucureşti a rămas neschimbat de la un semestru la altul, pe fondul lipsei livrărilor de spații noi. La finalul semestrului 2 din acest an Bucureştiul totaliza 53% din volumul de spaţii logistice din ţară. În România la finele primele şase luni ale anului existau 950.000 mp de spații logistice și industriale, potrivit unei analize realizate de consultantul DTZ Research.

Livrări de spații noi au fost înregistrate în Timișoara, unde VGP a finalizat în primul semestru al acestui an cea de-a doua fază a proiectului VGP Park Timișoara, un depozit cu o suprafață de 7.000 mp.

Rodica Târcavu, Head of Industrial Department, DTZ Echinox: „Faptul că piața a devenit mult mai dinamică, stimulată mai ales de companiile noi care activează în sectorul producției, oferă o nouă perspectivă dezvoltarilor de spații industriale și logistice. Având în vedere că în ultimii patru ani principalul motor de dezvoltare al spațiilor logistice și industriale a fost reprezentat de proiectele “build-to-suit”, estimăm că, începând cu 2015, dezvoltatorii vor reconsidera opțiunea de a construi speculativ, atât în București, cât și în orașele importante.’’

Volumul total al închirierilor în primul semestru a fost de 89.000 mp, cererea nouă reprezentând 70% din acest volum, cu 61.000 mp tranzacționați, în timp ce 28.000 mp au fost renegocieri și prelungiri de contracte.

În București, volumul închirierilor a fost de 34.000 mp, cererea reprezentând 90% dintre tranzacții.

În afara Bucureștiului, volumul tranzacțiilor înregistrate în primul semestru a fost de 55.000 mp, cererea de spații noi reprezentând 55% din volumul total (31,000 mp).  Cele mai semnificative tranzacții, din punct de vedere al suprafețelor închiriate, au fost în București (Rhenus Logistics a închiriat 14,000 mp în Mercury Logistics Park) și Timișoara (9,300 mp închiriați de Ursus Breweries în Log Center).

Suprafața medie solicitată în primul semestru al acestui an a fost de 3.500 mp, fapt ce subliniază atitudinea precaută a chiriașilor în ceea ce privește strategia de expansiune, aceștia preferând o creștere a suprafeței închiriate în etape. Mare parte a cererii de spații logistice și industriale a venit din partea companiilor care activează în sectorul producției, urmate de companiile de logistică, automotive și retail.

Rata medie de neocupare a spațiilor logistice și industriale din România, la sfârșitul primului semestru, era de 8%. În București se înregistrează o rată de neocupare de 10%, ușor scazută comparativ cu ultimul semestru din 2013. În afara capitalei, rata medie de neocupare este de 6%. Orașe precum Cluj, Pitești, Brașov sau Oradea înregistrează o rată de neocupare sub 2%.

Ploiești și Timișoara, al doilea și al treilea oraș ca marime din România după București în termeni de spații logistice și industriale, înregistrau o rată de neocupare de 5% la sfârșitul primului semestru. Comparativ cu semestrul 2 2013, rata de neocupare în ambele orașe a urmat un trend descendent.

Chiriile prime pentru unitățile de clasă A cu o suprafață de minimum 5.000 mp sunt cuprinse în intervalul 3,6 – 3,9 Euro/mp/lună și estimăm că vor rămâne stabile până la sfarșitul anului. Comparativ cu semestrul 1 2013, chiriile prime au scăzut cu 5%. Pentru unități cu suprafețe sub 5.000 mp nivelul chiriei este ușor mai ridicat. Pentru spațiile de clasă B, chiriile variază între 2,5 și 3 Euro/mp/lună.

Chiriile nete efective sunt cu 10-20% mai mici, cea mai întâlnită metodă de incentivare fiind oferirea de luni gratuite corelată cu perioada de închiriere și suprafața închiriată.

Sus