Oferte locuri de munca top

Intram in linie dreapta cu fondurile europene 2014 -2020

[ click aici pentru a descărca documentul ]

2503.jpg Adoptarea de catre Comisia Europeana a Acordului de Parteneriat 2014 – 2020 cu Romania inseamna ca in cateva luni am putea avea linii deschise de finantare. Documentul prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare.
Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene, a declarat: „Romania are deja Acordul de Parteneriat 2014 -2020 aprobat, fiind cel de al 11-lea stat care a obtinut aprobarea Comisiei Europene pe acest document. Acest fapt demonstreaza ca documentul Romaniei a raspuns exigentelor Comisiei si, totodata, devine clar ca toate atacurile furibunde si dezinformarile ca Romania nu va avea acest Acord aprobat, venite din partea celor care au distrus sistemul de implementare in perioada 2009 – 2011, nu au fost altceva decat manipulari in prag de campanie electorala. Un alt detaliu important: Comisia a aprobat documentul Romaniei in aproximativ patru luni de la trimiterea oficiala a acestuia, in timp ce Polonia, tara de referinta pentru cei care critica actuala guvernare pe tema fondurilor europene, a obtinut aprobarea Acordului intr-un termen de aproape cinci luni.”
Acordul pregateste terenul pentru investirea a 23 de miliarde euro, suma care reprezinta totalul finantarilor in cadrul politicii de coeziune (in preturi curente, incluzand finantarea in cadrul Cooperarii teritoriale europene si alocarile bugetare pentru Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor), precum si a 8 miliarde euro pentru dezvoltare rurala si 168 de milioane euro pentru sectorul pescuitului si pentru cel maritim.
Acordul de parteneriat (AP) include cinci fonduri structurale si de investitii europene (fonduri ESI), si anume: Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR), Fondul de coeziune (FC), Fondul social european (FSE), Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (EMFF). Alocarile disponibile in cadrul acestor fonduri sunt dupa cum urmeaza: 10,726 miliarde euro (FEDR), 6,935 miliarde euro (FC), 4,774 miliarde euro (FSE), 8,016 miliarde euro (FEADR) si 0,168 miliarde euro (EMFF).
*La nivelul programelor operationale, alocarile financiare sunt urmatoarele:
Programul Operational Infrastructura Mare 9,41 mld. euro;
Programul Operational Regional 6,7 mld. euro;
Programul Operational Capital Uman 4,22 mld. euro;
Programul Operational Competitivitate 1,33 mld. euro;
Programul Operational Capacitate Administrativa 0,55 mld. euro;
Programul Operational Asistenta Tehnica 0,21 mld. euro;
Plati directe in agricultura 10 mld. euro;
Programul National pentru Dezvoltare Rurala 8 mld. euro;
Programul Operational Pescuit 0,17 mld. euro;
Facilitatea „Connecting Europe” 1,23 mld. euro;
Programele de cooperare teritoriala 0,45 mld. euro.

Sus