Hidroelectrica lanseaza licitatia publica internationala pentru proiectul de retehnologizare al Hidrocentralei Stejaru (Dimitrie Leonida), a carei alimentare cu apa este asigurata de Lacul Izvorul Muntelui- Barajul Bicaz, Judetul Neamt.
Valoarea estimata a proiectului este de 75 milioane Euro si se va realiza pe o durata de aproximativ 7 ani de la semnarea contractului.
Documentatia de atribuire a fost transmisa catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) la data de 16 mai.
Contractul propune retehnologizarea celor sase hidroagregate ce insumeaza o putere instalata de 210 MW. Prin utilizarea volumului impresionant al lacului de acumulare Izvorul Muntelui, nu mai putin de 1,23 miliarde de mc de apa, (a doua acumulare din tara dupa Portile de Fier I cu un volum de 2,5 miliarde mc), CHE Stejaru injecteaza in Sistemul Energetic National in medie 435 GWh anual.
Hidroagregatele puse in functiune in perioada 1960-1962, si-au depasit cu mult durata normala de viata (22 ani), iar uzura fizica si morala impun o retehnologizare complexa prin reproiectarea tuturor sistemelor si aducerea acestora la nivelul tehnologic utilizat in prezent pe plan international, asigurarand totodata si siguranta in exploatare a centralei.
In luna artie 2013, Administratorul Judiciar a reziliat contractul de finantare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru proiectul Stejaru, dat fiind faptul ca Banca a intarziat foarte mult in privinta deciziei privind eliberarea sumelor necesare derularii contractului. Astfel, Hidroelectrica a pregatit documentatia de atribuire a proiectului privind atribuirea contractelor de achizitie publica, urmand ca finantarea proiectului sa fie asigurata din surse proprii.
Hidroelectrica se astepata ca pana la finele lunii octombrie 2014 sa finalizeze procesul de licitatie si sa atribuie contractul de retehnologizare al primei hidrocentrale de mare putere din Romania, CHE Stejaru.
Av. Dr. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, precizeaza:
„Demaram acum procedura de atribuire a contractului privind retehnologizarea CHE Stejaru, la un cost redus cu 35 milioane de euro fata de procedura initiala demarata in 2012 cu finantare BERD. Diferenta de pret este rezultatul implementarii de catre Administratorul Judiciar a unor masuri de optimizare a costurilor, de determinare corecta a valorii estimative a investitiei, si nu la preturi de 3 pana la 8 ori mai mari decat cele din piata, practica curenta pana la momentul intrarii companiei in insolventa. Am negociat cu Banca Mondiala un credit de 200 milioane de euro pe care vrem sa-l alocam retehnologizarii Centralelor Vidraru, Mariselu si Raul Mare Retezat, cu peste 700 MW putere instalata, a caror durata de viata a fost si in cazul lor depasita. Asteptam de la Ministerul Finantelor eliberarea scrisorilor de garantie pentru ca aceasta finantare sa fie una efectiva.”