Oferte locuri de munca top

Comisia Europeana: inalti oficiali propun masuri pentru independenta energetica a UE

Finalizarea pietei energetice interne, economisirea energiei, diversificarea resurselor, cresterea productiei domestice de energie sunt doar cateva dintre masurile propuse de inaltii oficiali europeni in cadrul conferintei pe teme energetice „Dezbatere preliminara privin strategia de securitate energetica a UE” care a avut loc la inceputul saptamanii la Bruxelles.
In cadrul evenimentului Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso a subliniat importanta politicilor energetice si a mentionat ca acestea sunt vitale pentru puterea, credibilitatea si prosperitatea Uniunii. Acesta a mai adaugat ca vor fi propuse masuri concrete privind strategia energetica a UE in fata Consiliului European pe 26-27 iunie.
„Comisia lucreaza la o noua Strategie de Securitate Energetica Europeana. Nu exista o solutie miraculoasa pentru securitatea energetica, trebuie doar sa abordam problema din unghiuri diferite. Trebuie sa diversificam sursele de provenienta a energiei, mai ales in ceea ce priveste gazul. Dezvoltarea Coridorului Sudic va permite transportul gazului din Azerbaijan la sfarsitul lui 2019. In plus trebuie sa depunem eforturi suplimentare pentru eficienta energetica. Un element cheie pentru securitatea energetica europeana este desigur completarea pietei interne de energie si dezvoltarea infrastructurii de gaz si a retelei electrice in Ue. Primul apel pentru astfel de proiecte a fost deja lansat; in prezent 750 de milioane de euro (dintr-un total de 5,85 miliarde pana in 2020) sunt disponibile in cadrul programului Connecting Europe Facility.”, a declarat Gunther Oettinger, comisar european pe probleme energetice.
In prezent UE importa 53% din energia consumata. Dependenta energetica inseamna aproape 90 % din consumul de petrol, 66% din cantitatea de gaz, 42% din combustibilii solizi si 40% din combustibilul nuclear. Valoarea importurilor pe energie este de peste un miliard de euro in fiecare zi. In 2013 42% din gazul consumat de UE si 33% din petrol a provenit din Rusia.
In privinta energiei regenerabile in 2012 aceasta a atins 14,1% din consumul final. Mai mult de 50% din energia electrica este produsa fara emisie de dioxid de carbon. Targetul de 20 % energie verde propus pentru 2020 ar putea aduce economii importante pentru piata energetica.

Sus