Regiunea Centru va atrage investitii totale de un miliard de euro prin Programul Operational Regional, a precizat Simion Cretu, director general Agentiei pentru Dezvopltare Regionala Centru, in cadrul conferintei „Drept la CENTRU!” organizate la sfarsitul acestei saptamanii la Brasov.
La aceasta prima intalnire au fost prezenti ambasadorul Austriei la Bucuresti, Excelenta sa Michael Schwarzinger, domnul George Scripcaru, primarul municipiului Brasov si Christian Macedonski, presedintele FDG Brasov. Dragos Jaliu si Dan Barna, parteneri principali SCG.
Simion Cretu a declarat:
„In Regiunea Centru am atins un grad de absorbtie de 50% pe Programul REGIO si consideram ca, prin cele 477 de proiecte deja contractate, la care se vor mai adauga in scurt timp si alte cateva zeci aflate in faze avansate de evaluare si precontractare, vom reusi sa absorbim efectiv circa 80% din totalul de peste 470 milioane euro de care dispunem. Astfel, sunt atrase in Regiune investitii totale de circa un miliard de euro, iar acest lucru ne face optimisti pentru viitoarea perioada de finantare, 2014-2020, pentru care avem un portofoliu consistent de proiecte si pe care credem ca le vom implementa cu si mai mare succes.”
Conferinta a demarat cu prezentarea unor proiecte semnificative pentru dezvoltarea municipiilor Alba Iulia, Brasov, si Sibiu, dar s-a vorbit si despre sansele de dezvoltare pe care le are turismul balnear in Romania. Ulterior, participantii au discutat despre modul cum se „construieste” un proiect de succes, cu experti ai Bancii Mondiale, precum si despre rolul pe care il vor avea bancile in perioada 2014-2020, pentru ca implementarea proiectelor in viitoarea perioada de finantare sa nu devina „… un drum lin pe ape tulburi”, cum au precizat reprezentantii societatii de avocatura Vilau&Mitel.
La randul sau, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru a prezentat experienta si reusitele in dezvoltarea Regiunii Centru, prin fondurile structurale. „Am constatat astfel ca oamenii din zonele unde s-au implementat proiecte semnificative vorbesc cu un fel de orgoliu local, incercand sa-si argumenteze ideea ca localitatea lor nu mai este destinatia principala pentru „locul unde nu se intampla nimic”, a spus Simion Cretu.