Lafarge si Holcim, cei doi colosi din industria cimentului, au anuntat oficial intentia de a fuziona. Operatiunea ar urma sa fie efectuata de pe picior de egalitate, prin schimb de actiuni. Atat consiliile de administratie, cat si actionarii principali ai companiilor au aprobat acest demers.
Noua companie, rezultata in urma fuziunii, va lua denumirea de LafargeHolcim si va avea sediul in Elvetia, urmand sa devina numarul 1 mondial in ciment, betoane si agregate si sa aiba acces la noi oportunitati de optimizare a productiei si retelelor comerciale. Compania va opera untiati de productie in 90 de tari de pe toate continentele.
Fuziunea propusa este conditionata, printre altele, de semnarea documentatiei definitive, aprobarea actionarilor Holcim si obtinerea autorizatiilor necesare. Se preconizeaza ca tranzactia va fi incheiata pana la finalul primului semestru din 2015, sub rezerva obtinerii aprobarilor din partea autoritatilor de reglementare. Intre timp, portofoliul companiilor va fi optimizat, prin vanzarea unor active.
Consiliul director al noii companii va fi compus in proportii egale din directori Lafarge si Holcim. Presedintele noului Consiliu de Administratie ar fi Wolfgang Reitzle. Bruno Lafont, presedinte si CEO al Lafarge, ar deveni CEO al noului grup si membru al Consiliului de Administratie.
In opinia reprezentantilor celor doua companii, fuziunea va aduce beneficii semnificative tuturor actionarilor, iar noua structura se va situa pe cea mai buna pozitie pentru a face fata provocarilor urbanizarii: locuintele accesibile, expansiunea urbana si a retelelor de transporturi. Noul grup va dispune de o oferta extinsa si inovativa si de un portofoliu combinat de solutii si produse. De asemenea, fuziunea va aduce beneficii suplimentare estimate la 1,4 miliarde de euro pe an, dupa o perioada de trei ani, o treime urmand sa fie realizate inca din primul an.
Lafarge si Holcim inregistreaza impreuna o cifra de afaceri de 32 miliarde de euro pe an, la un profit brut (EBITDA) de 6,5 miliarde euro. Cumulat, cele doua companii au o capacitate de productie de ciment de 427 milioane tone, la care se adauga 348 milioane tone productia de agregate si 70 milioane tone productia de betoane.