Oferte locuri de munca top

Atentie la riscurile din anul electoral, avertizeaza analistii

819.jpg Situatia macroeconomica a Romaniei este in prezent stabila, insa aceasta stabilitate este una fragila, ascunzand de fapt o serie de elemente de vulnerabilitate. Cel putin aceasta este opinia analistului economic Florin Citu, exprimata in cadrul unui seminar organizat de RICS Romania (Royal Institution of Chartered Surveyors).
Economia poate deraia usor daca guvernul ia decizii gresite. Avand in vedere apropierea alegerilor, politicienii ar putea fi tentati sa destabilizeze economia prin cresterea salariilor in sectorul public, precum si a taxelor, pentru a acoperi majorarile salariale.
Datele guvernului indica pentru 2014 o crestere economica de 2,2%, la o rata a inflatiei de 2,4% si un deficit bugetar de 2,2% din PIB. Aparent, cifrele nu arata rau pentru un investitor. Insa, cresterea economica din anul precedent, oricum modesta, s-a bazat preponderent pe evolutia favorabila in productia agricola si pe exporturile industriale in zona comunitara, sectoare care pot inregistra fluctuatii semnificative de la an la an, remarca domnul Citu.
Pe de alta parte, consumul intern nu poate sa sustina economia in contextul in care venitul disponibil populatiei (venitul dupa plata tuturor taxelor) s-a diminuat cu 15% in intervalul 2008-2013.
De asemenea, anul trecut, guvernul a crescut atat deficitul bugetar, cat si taxele. Mai mult decat atat, cheltuielile salariale in sectorul public s-au majorat, in contextul in care numarul angajatilor din sectorul privat a scazut.
In acelasi timp, investitiile straine directe s-au mentinut la un nivel foarte scazut, de aproximativ doua miliarde de euro (2013), in timp ce investitiile speculative pe termen scurt (in special in obligatiuni guvernamentale) au ajuns la o valoare record, de 4-5 miliarde de euro. Ori, aceste investitii sunt foarte volatile, subliniaza domnul Citu.
In opinia sa, fondurile europene nu pot reprezenta un colac de salvare pentru economie, deoarece o mare parte dintre ele nu sunt investite in obiective care sa stimuleze economia. De altfel, „campioni” la absorbtia fondurilor europene au fost state precum Grecia si Spania, care acum se confrunta cu mari probleme economice. Pentru Romania ar fi important sa se faca macar autostrazile cu fonduri europene, insa intr-o maniera judicioasa.

Sus