Oferte locuri de munca top

Organizatiile neguvernamentale cer protejarea spatiilor verzi

Mai multe organizatii neguvernamentale au solicitat public primarilor si celorlalti decidenti politici sa ia pozitie impotriva modificarii Legii 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din localitati.
Saptamana aceasta, in cadrul Comisiei de Mediu a Camerei Deputatilor, va fi discutata modificarea Legii 24/2007 care prevede posibilitatea legala de construire pe spatiile verzi: „Prin exceptie de la prevederile alin. (5) este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata, prevazute ca atare in planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale, sau cu obligatia mentinerii ori amenajarii din suprafata terenului a unui procent de 15% de spatiu verde”.
Potrivit organizatiilor neguvernamentale, daca aceasta modificare de Lege este acceptata, pe 85% din spatiile verzi retrocedate se va putea construi. In momentul de fata exista interdicitia de a construi pe spatiile verzi, prin OUG 195/ 2005 (cu revenirile ulterioare). Modificarea Legii 24 / 2007 ar scoate de sub protectie toate terenurile verzi retrocedate. In cazul Bucurestiului, suprafete mari din parcuri precum Alexandru Ioan Cuza – Titan si Bazilescu ar putea sa dispara sub constructii. De asemenea, sintagma „este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata, […] cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale”, ar face ca aceste suprafete verzi sa fie translatate pe rezervele teritoriale ale administratiilor publice amplasate, in general, la periferiile ariilor administrative, caracterizate preponderent de o accesibilitate precara. Prin urmare, ar limita accesul populatiei la spatiile verzi.
Apelul public a fost initiat de organizatiile ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe, Asociatia ProDoMo, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania, Asociatia Peisagistilor din Romania – Filiala Bucuresti, Asociatia Peisagistilor din Romania – Asop – Filiala Vest, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Asociatia MaiMultVerde.

Sus