Oferte locuri de munca top

Romania si Rep. Moldova vor fi legate prin trei noi poduri

Romania si Republica Moldova vor construi impreuna trei poduri ce vor lega cele doua tari. Cooperarea s-au putea extinde si la proiecte de modernizarea a transportului feroviar.
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu a avut o intrevedere marti, 4 februarie 2014, cu Vasile Botnari, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova.
Tarile au incheiat un memorandum de Intelegere privind cooperarea in domeniul transporturilor.
Cu aceasta ocazie Ramona Manescu, a declarat: „Vom oferi Republicii Moldova tot sprijinul in demararea proiectelor de interes comun convenite, dar si asistenta tehnica pentru armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana”.
Partile si-au exprimat dorinta de construi in perioada urmatoare podul rutier Iasi-Ungheni ca parte a retelei centrale TEN-T cu finantare europeana.
In prezent, grupul de lucru bilateral instituit in luna decembrie impreuna cu specialistii lucreaza la documentatia tehnica si financiara pentru a obtine avizele necesare si pentru a putea depune aplicatia pentru finantare in cursul acestui an. In acest context a fost abordata si finalizarea documentatiilor tehnice necesare pentru constructia podului nou Galati – Giurgiulesti si a podului de la Leca – Falciu, astfel incat constructia lor sa poata demara cat mai curand.
Au fost identificate proiecte comune si in domeniul transportului feroviar, un exemplu fiind modernizarea tronsonului de cale ferata Ungheni-Chisinau, dar si constructia unui segment de 10 km de cale ferata larga catre gara Nicolina din Iasi. Pe termen scurt, partea romana a propus amenajarea statiei Socola pentru a permite transbordarea calatorilor de la trenurile pe cartament larg la cele pe ecartmanet european sau colaborarea cu autoritatile locale in vederea introducerii unei linii de transport in comun pana la statia Nicolina. Interesele comune ale Romaniei si Republicii Moldova vizeaza si imbunatatirea conditiilor de navigabilitate pe raul Prut si descoperirea unor surse de finantare pentru modernizare. In plus, oficialii de la Bucuresti vor oferi sprijin Chisinaului pentru constructia, consolidarea si reabilitarea podurilor peste raul Prut.

Sus