In ultimii ani, aluminiul a devenit materialul preferat al constructorilor atunci cand vorbim despre profile pentru ferestre. Spre deosebire de optiunile traditionale – lemn si PVC, tamplaria din aluminiu ofera mai multe avantaje eficiente din punct de vedere al costurilor si al mediului inconjurator si are o durata de viata indelungata. Ferestrele cu profile din aluminiu sunt peste tot in prezent, folosite pentru proiecte la scara larga, atat in cladiri de birouri sau rezidentiale, cat si in spatii comerciale. Vei afla mai jos care sunt motivele pentru care sa alegi si tu acest tip de profil.
1. Aluminiul este un material robust.
Acest metal este foarte puternic, iar asta inseamna ca profilele din aluminiu pentru ferestre vor tine geamul in loc mai bine decat ar face-o tamplariile din PVC sau lemn. In ciuda faptului ca este un material usor, aluminiul este extrem de rezistent.
2. Aluminiul este flexibil.
Profilele din aluminiu pot fi usor manipulate, facandu-le alegerea perfecta daca ai de inramat o fereastra de o forma neobisnuita. El poate fi indoit in functie de nevoie, fara a-i afecta integritatea structurala, ceea ce traduce in mai putine nituri si imbinari care se pot rupe de-a lungul timpului, din cauza uzurii.
3. Nu necesita intretinere.
Aluminiul nu rugineste si nu putrezeste, deci nu trebuie sa iti faci probleme cu privire la deteriorarea sa. In acest fel, conditiile meteo nu vor fi un subiect de grija constanta, fiindca acest material nu necesita intretinere.
4. Este prietenos cu mediul inconjurator.
Aluminiul este unul din putinele materiale complet reciclabile, ceea ce inseamna
ca daca alegi o astfel de tamplarie, nu investesti doar in viitorul tau, ci al intregii planete, prin pastrarea amprentei de carbon la un nivel minim.
5. Optiuni nelimitate de culori.
Profilele din aluminiu pot fi acoperite cu un strat de pulbere sau anodizate in mii de culori. Singura limitare este imaginatia ta. In schimb, alternativa de tamplarie PVC vine cu o gama limitata de optiuni cromatice.
6. Costuri reduse pentru rezultate maxime.
Fiind vorba de un material abundent (este al treilea ca raspandire, dupa oxigen si siliciu), are un cost de productie scazut. De aceea este o alternativa mai putin costisitoare la tamplaria din lemn sau alte materiale.
7. Operabilitate crescuta.
Pentru ca este un metal rezistent, aluminiul isi pastreaza forma in timp, fara a se umfla, indoi sau crapa. Astfel, atunci cand vorbim despre profile aluminiu pentru ferestre, acestea vor continua sa se deschida sau sa gliseze la fel de usor in decursul anilor.
8. O mai buna izolare fonica.
Aluminiul este de aproximativ trei ori mai greu decat si de mult mai multe ori mai puternic decat PVC-ul. Inchistarea geamului intr-un profil de aluminiu ajuta la reducerea zgomotului ce poate patrunde din exterior, oferind o izolare fonica superioara lemnului sau PVC-ului.
9. Eficienta termica crescuta.
Ramele din lemn ofera o oarecare eficienta termica, insa principalul lor dezavantaj este ca se contracta in conditii de temperatura scazuta, creand mici decalaje intre cadru si carcasa, care permit curentilor sa ajunga in interior. Ferestrele cu tamplarie de aluminiu rezolva aceasta problema, intrucat nu se contracta la frig, astfel ca eficienta termica nu isi pierde niciodata din calitate.
Desi la momentul actual exista mai multe optiuni de materiale pentru realizarea profilelor de ferestre, aluminiul ofera beneficii ne superioare celorlalte alternative. Proprietatile sale mecanice excelente, care au revolutionat multe sectoare tehnologice, si-au spus cuvantul si in domeniul tamplariei. Mult mai usor decat alte metale, are un nivel foarte mare de rezistenta mecanica si de aceea este atat de larg utilizat in diferite domenii. De asemenea, fiind foarte rezistent la multe forme de coroziune si uzura, are aproape zero costuri de intretinere, ceea ce il face o investitie excelenta in orice tip de spatiu, indiferent de gradul de utilizare.