Programul de acţiuni pe anul 2016 privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţă multietajate urmează să fie supus aprobării Guvernului.
În acest sens a fost elaborat un proiect de hotărâre de Guvern, care a primit avizul ministerelor interesate. Construcţiile sunt încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi prezintă pericol public.
80 clădiri de locuit multietajate au fost incluse în programul de acţiuni pe anul 2016. Dintre acestea 66 clădiri de locuit multietajate sunt renominalizate din Programul de acţiuni pe anul 2015, iar 14 clădiri de locuit multietajate sunt nominalizate de Primăria Municipiului Bucureşti.
În anul acesta urmează să fie executate lucrări de intervenţie la 33 clădiri de locuit multietajate, din care: 29 clădiri de locuit în municipiul Bucureşti, o clădire în judeţul Prahova, două clădiri în judeţul Tulcea şi o clădire în judeţul Covasna.
Pentru 47 clădiri de locuit multietajate va fi elaborată documentaţia tehnico-economică. Dintre acestea 33 clădiri de locuit se află în Bucureşti, cinci clădiri în Bacău, şapte clădiri în judeţul Prahova, o clădire în judeţul Suceava şi o clădire în judeţul Mureş.
Soluţia tehnică de intervenţie cuprinde:
* consolidarea sistemului structural sau a elementelor structurale în ansamblu; repararea elementelor nestructurale;
* demolarea parţială a unor elemente structurale/nestructurale, cu/fără modificarea configuraţiei şi/sau a funcţiunii existente a construcţiei;
* introducerea unor elemente structurale/nestructurale suplimentare;
* introducerea de dispozitive antiseismice pentru reducerea răspunsului seismic al construcţiei existente;
*alte categorii de lucrări, respectiv, hidroizolaţii, termoizolaţii, repararea/înlocuirea instalaţiilor/echipamentelor aferente construcţiei, demontări/montări, debranşări/branşări, finisaje la interior/exterior şi, după caz, îmbunătăţirea terenului de fundare, precum şi alte lucrări strict necesare pentru asigurarea funcţionalităţii construcţiei consolidate.
Prin Legea bugetului de stat pe anul 2016 a fost alocată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice suma de 25 milioane lei, din care se asigură cu prioritate finanţarea, în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994, a acţiunilor privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţă multietajate.
Aceste clădiri trebuie să fie încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic, să prezinte pericol public şi să fie nominalizate în Programul de acţiuni pe anul 2016.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, în responsabilitatea proprietarilor construcţiilor intră obligaţia urmăririi comportării în timp a construcţiilor din proprietate şi, după caz, efectuarea lucrărilor de consolidare şi reparaţii necesare, cu respectarea prevederilor actelor normative în vigoare.
Condiţiile seismice specifice României sunt printre cele mai severe din Europa, principala sursă seismogenă Vrancea generând cutremure cu magnitudine de peste 7,0 grade pe scara Richter.