Oferte locuri de munca top

8 clădiri emblematice din București

Capitala României are o mulțime de clădiri emblematice, încărcate de istorie, cu o arhitectură superbă și care reprezintă puncte de atracție pentru turiști.

Iată 8 dintre cele mai cunoscute:

  1. Casa Poporului – Este una dintre cele mai mari clădiri din lume și un punct turistic important din București. Are o lungime de 270 de metri, o lățime de 240 de metri, înălțime de 86 de metri, iar 92 de metri sunt construiți sub pământ. Este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil din lume. Construcția a fost începută în 1980 și a fost inaugurată în 1997. Costurile sunt estimate la 4 miliarde de euro (în banii de astăzi), iar 700 de arhitecți au lucrat, coordonați de Anca Petrescu.
  2. Hotelul Intercontinental – Această clădire a fost construită între anii 1968 – 1970, arhitecți fiind Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag și Ion Moscu. Până în 1989 a fost cea de-a doua cea mai înaltă clădire din București. În ultimii ani a avut oaspeți de seamă precum Michel Platini, Luciano Pavarotti, Vladimir Voronin, Ariel Sharon ori Billy Idol. De asemenea, aici s-au filmat scene și dintr-unul dintre cele mai cunoscute filme românești, Nea Mărin miliardar. Totodată, Intercontinental este un loc în care au loc și evenimente importante, ultimul dintre ele fiind 888poker LIVE Bucharest Festival, organizat în luna august 2021. La evenimentul organizat de 888 poker și PokerFest au sosit jucători foarte buni din întreaga lume.
  3. Palatul de Justiție – A fost construit între anii 1890 – 1895, după planurile făcute de arhitecții Albert Ballu și Ion Mincu. La ceremonia în care a fost pusă piatra de temelie a participat și Regele Carol I, care purta un șort alb cu ciucuri de aur. Astfel, el a semnat actul de fundație pe pergament și a pus prima cărămidă.
  1. Ateneul Român – Una dintre cele mai frumoase clădiri din București, mai ales că a fost renovată recent și arată foarte bine, iar aici au loc evenimente importante precum Festivalul George Enescu. Are aspectul unui templu iconic, cu șase coloane frontale și două laterale. Cele 8 coloane ionice din fața intrării principale au proporții similare cu cele de la templul Erechteion de pe Acropole. Construcția a început în anul 1886, iar în acel moment a avut loc și o subscripție publică. De altfel, celebrul îndemn „Dați un leu pentru Ateneu” a intrat în folclorul popular. Inaugurarea a avut loc în anul 1888, iar la acel moment clădirea se află la marginea orașului, având în vedere modul în care era dezvoltat Bucureștiul pe atunci. Tocmai din acest motiv au fost și oameni care au criticat amplasamentul pentru că iarna se ajungea greu la el din centrul orașului.
  2. Palatul CEC – Cunoscut și sub numele Palatul Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie, acesta a fost construit începând cu 1897. La ceremonia în care a fost pusă piatra de temelie au participat inclusiv Regele Carol I al României și Regina Elisabeta. Inițial, în acest loc se afla mănăstirea și hanul „Sfântul Ioan cel Mare”. Cel care a realizat planul de construcție a fost arhitectul Paul Gottereau, care a inclus elemente din arhitectura franceză. Finalizarea construcției datează din anul 1900, iar Palatul CEC este una dintre cele mai frumoase clădiri din București în momentul de față și poate fi admirat pe Calea Victoriei.
  3. Primul Palat al Băncii Naționale a României – A fost inaugurat în anul 1890, în ceea ce era pe atunci cea mai veche zonă comercială a orașului. Arhitectura este inspirată din Renașterea înaltă franceză. De altfel, inclusiv arhitecții au fost formați la Ecole de Beaux Arts din Paris. Arhitectul Ion Mincu spunea că Palatul Vechi al BNR este „cea mai frumoasă clădire din București”. Având în vedere dezvoltarea orașului din acea vreme a fost construit și Palatul Nou al BNR, după un proiect realizat în anul 1933 de arhitectul Radu Dudescu, iar lucrările au început în 1940 și au durat 10 ani. În prezent, muzeul BNR poate fi vizitat.
  4. Palatul Universității București – A fost inaugurat în 1869, după un proiect realizat de arhitectul Alexandru Orăscu. Ulterior, corpurile laterale au fost ridicate între anii 1912 – 1926. În timpul bombardamentelor aeriene americane din 4 aprilie 1944, clădirea a fost distrusă. Fragmente din relieful acestei clădiri pot fi văzute și astăzi la Muzeul de Artă Frederic Stork din București.
  1. Teatrul Național București – Actuala clădire a TNB, cea din Piața Universității, a fost inaugurată în 1973, refăcută între 1983-84 și ulterior în 2012 a fost adusă la forma pe care o știm în zilele noastre. Are o arhitectură spectaculoasă și este una dintre cele mai frumoase clădiri din București. Trebuie spus însă că sediul TNB a fost inițial între străzile Câmpineanu și Matei Millo. Lucrările au început în 1848 și s-au încheiat în 1852, iar amplasamentul era în apropierea Palatului Telefoanelor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial o bombă a căzut peste teatru, dar spectacolele au continuat cu două scene de împrumut. Acest teren a rămas viran până în anul 1990, când aici s-a construit Hotelul Novotel.
Sus