Vanzarea unei case reprezinta un moment foarte important pentru orice proprietar. Exista mai multi pasi importanti pe care este bine sa ii parcurgi pana la momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare. Lipsa acestor etape sau tratarea lor in mod superficial inseamna sanse mai mici de a obtine un pret avantajos.
Mai jos iti sunt prezentate sapte aspecte premergatoare vanzarii casei, de avut in vizor pentru o tranzactie reusita.
1. Importanta agentului imobiliar
Desi la prima vedere ai putea spune ca poti rezolva singur vanzarea casei, lucrurile sunt mai complicate decat atat. Gasirea unui agent cu experienta si care sa cunoasca si zona in care locuiesti este un aspect foarte important care iti poate simplifica misiunea in mod semnificativ. Realizeaza o scurta cercetare inainte de a alege agentul, ar fi bine sa ceri recomandari sau sa mai intrebi persoane care au apelat la serviciile unuia.
2. Stabilirea pretului corect al casei
Este un aspect foarte important, fara de care lucrurile nu vor putea avansa in modul in care iti doresti. Stabilirea unui pret incorect inseamna, fie sa nu gasesti un cumparator, fie procesul de vanzare sa dureze extrem de mult. Posibilii cumparatori cunosc piata si vor depista acele proprietati care sunt supraevaluate. Stabilirea pretului corect va determina o vanzare in timpul dorit, indiferent de locul din tara, fie vanzarea unei case in judetul agricol Ilfov.
3. Transformarea casei intr-un mediu prietenos pentru cumparatori
Primeste-ti potentialii cumparatori asa cum se cuvine! Vopsirea portii, curatarea frunzelor din curte, dar si tunderea gazonului pot deveni atuuri pentru gasirea mai rapida a unui cumparator. De asemenea, daca e nevoie, inlocuieste soneria defecta si verifica luminile exterioare. E de preferat ca acestea sa functioneze cand exista vizionari programate de agentul imobiliar pe timpul serii. Puneti-te si in locul cumparatorului: nimanui nu i-ar placea sa cumpere o casa neingrijita.
4. Renovarea, o idee buna?
Renovarea este un proces care consuma energie, timp, dar care iti poate oferi un pret cu mult mai mare. Analizeaza fiecare incapere si vezi ce poti imbunatati, desigur, potrivit bugetului tau. De exemplu, o simpla lavabila pe pereti poate contribui semnificativ la aspectul frumos al casei. In functie de timpul pe care il ai disponibil ia in considerare si renovarea. Daca, in schimb, timpul te preseaza si crezi ca ai investit suficient de multi bani pana in prezent, poti renunta, insa repara acele lucruri care stii ca nu necesita efort si nici vreo suma semnificativa de bani, precum o priza iesita din perete.
5. Sinceritatea
Daca imobilul in care locuiesti ascunde anumite defecte, este bine sa mentionezi informatia in discutiile initiale cu agentul imobiliar. Acesta va sti cum sa puna problema fata de potentialii clienti. Ascunderea micilor defecte fata de parteneri (agent sau posibil cumparator) nu este o idee buna in niciun scenariu. Sinceritatea ajuta foarte mult, vei construi o relatie de incredere, iar tu te vei simti impacat cu tine insuti.
6. Depersonalizarea spatiului
Eliminarea aspectelor foarte personale (fotografii de familie, trofee si diplome castigate) este recomandata. Un spatiu neutru il face pe cumparator sa semneze mai usor contractul de vanzare-cumparare. Motivul este lesne de inteles. Este mai usor ca posibilul cumparator sa se imagineze in spatiul casei, daca locul nu este incarcat de obiecte personale, decat atunci cand este plin cu amintirile proprietarului.
7. Ordine deplina
Oricat ai fi de in criza cu timpul, este obligatoriu sa realizezi o curatenie minutioasa, sa nu omiti geamurile, pervazurile, dulapurile. Sunt persoane mai curioase decat ai putea banui, care isi doresc sa analizeze in cel mai mic detaliu fiecare colt. Cand investitia este una semnificativa, asa cum este in cazul unei case, este lesne de inteles sa vrea sa vada si sa verifice spatiile in detaliu. Asigura-te ca ai o ordine deplina, fie in rafturile bibliotecii sau in debara. Curatenia determina aspectul frumos al casei.
Acestea au fost sapte dintre cele mai importante lucruri pe care e bine sa nu le scapi din vedere atunci cand iti pregatesti casa pentru vanzare. Daca veti tine cont de ele, procesul se va desfasura rapid si bine.