Acoperișurile verzi sunt tendința de pe piața construcțiilor care câștigă din ce în ce mai multă popularitate în Europa. Acestea oferă oaze încântătoare de verdeață pe acoperișul clădirilor și vin cu nenumărate beneficii, despre care BMI România vă invită să aflați în continuare.
În funcție de soluția aleasă, acoperișurile verzi se împart în două categorii – extensive sau intensive, iar din punct de vedere al poziționării hidroizolației față de termoizolație – clasice sau inversate.
Acoperișul verde intensiv, pentru spații recreative
Acoperișul verde intensiv, soluție oferită de BMI România, este un sistem conceput pentru a fi utilizat ca și spații recreative. Acesta prezintă adesea multe caracteristici asemănătoare cu grădinile tradiționale existente la sol, deoarece pot include căi de acces realizate din pavaje, peluze, arbori și arbuști. Aceste “grădini de acoperiș“ sunt sisteme multistrat de sol, care necesită o irigare constantă și o întreținere periodică față de acoperișurile verzi extensive. Datorită complexității unor astfel de soluții, varianta optimă se va alege după consultarea dintre biroul de arhitectură implicat și consultantul tehnic BMI Icopal.
Acoperișul verde extensiv, cu scop decorativ și ecologic
Cea de-a doua soluție din portofoliul BMI România este acoperișul verde extensiv (clasic sau inversat). Acest tip de terasă verde este destinat în principal folosirii în scop decorativ, ecologic. Nu este utilizat ca spațiu de recreere, pe care se poate circula sau staționa în mod frecvent, accesul fiind permis doar pentru activitățile de întreținere ale acestuia. Datorită înălțimii superficiale a substratului vegetal, gama de plante care se pretează pentru astfel de acoperișuri este restrânsă la plantele rezistente la secetă și care nu necesită o îngrijire permanentă, cum ar fi: sedum, mușchi, flori sălbatice specifice zonei etc. Datorită experienței în domeniu, dobândită pe parcursul existenței sale, BMI Icopal acordă, în funcție de soluția aleasă, o garanție privind impermeabilitatea sistemului cuprinsă între 20 – 40 ani.
BMI Icopal: Hidroizolații durabile
Acoperișuri verzi putem întâlni în cadrul spațiilor comerciale, unde pot găzdui restaurante și locuri de joacă, clădiri de afaceri, blocuri sau case. Iată în cele de mai jos 5 beneficii ale acestor sisteme ecologice și sustenabile, oferite de gama BMI Icopal, al cărei motto este, pe deplin justificat, „Hidroizolații durabile”.
- În cazul clădirilor cu acoperișuri verzi, apa este preluată de substrat și apoi condusă către plante, de unde se întoarce în atmosferă, prin evaporare. Vara, acestea pot prelua 70-90% din precipitațiile care cad pe ele, iar iarna, între 25-40%. Din acest motiv, în cazul precipitațiilor abundente, este redus atât stresul pus asupra sistemelor de canalizare cât și riscul de inundații.
- Prin rouă și evaporare, plantele aflate pe sisteme orizontale și verticale au efect de răcorire a spațiilor urbane în zilele toride de vară. De asemenea, contribuie la reducerea distribuirii prafului și a emisiilor poluante și, astfel, la adaptarea orașelor la climatul viitorului, cu temperaturi estimate mai ridicate vara. În plus, datorită mediului umed pe care îl asigură plantele, acestea creează un strat natural rezistent la foc, care protejează imobilul.
- Izolarea mai mare oferită de acoperișurile verzi poate reduce cantitatea de energie necesară pentru a regla temperatura clădirii, dacă ne gândim că acoperișul este zona pe unde se pierde multă căldură și care preia temperaturile ridicate ale verii. Mai mult, plantele absorb jumătate din lumina soarelui, ceea ce creează un climat răcoros și plăcut vara. Conform unor cercetări, un acoperiș verde generos reduce cu 75% nevoia de a porni aparatul de aer condiționat, ceea ce înseamnă economie la consumul de energie. Acest lucru are un efect benefic și asupra vecinătății clădirii și a temperaturii orașului, care poate să scadă cu până la 3 grade. Lucru pe care îl putem observa ușor și dacă facem o comparație între temperatura înregistrată într-o zi de vară într-un oraș și cea dintr-o localitate verde, aflată în vecinătatea acestuia.
- Prezența unui acoperiș verde scade expunerea membranelor impermeabile la fluctuațiile mari de temperatură, factor care provoacă micro-fisuri și protejează materialele acoperișului de alte influențe externe precum soarele, ploaia sau vântul. Acest lucru dublează sau chiar triplează durata de viață a acoperișului.
- Aspectul natural, sustenabil, împreună cu reducerea costurilor de energie și a duratei de viață a acoperișului înseamnă o valoare crescută a proprietății. Un acoperiș verde atenuează zgomotele, mai ales sunetele de frecvență joasă. Când suprafața acestuia este mare, poate reduce zgomotele exterioare cu până la 40 de decibeli.
Iată că sunt numeroase motive pentru care popularitatea acoperișurilor verzi în cadrul proiectelor urbane sau rurale înregistrează o creștere constantă în ultimii ani, fiind în prezent o opțiune des folosită datorită experienței dobândite și îmbunătățirii constante a soluțiilor existente, oferite pe piața românească, la un nivel ridicat de profesionalism, de BMI România.
De-a lungul anilor, compania s-a concentrat pe o dezvoltare şi îmbunătăţire continuă a materialelor destinate construirii și hidroizolării acoperișurilor verzi, astfel încât să facă faţă solicitărilor exigente venite din partea clienţilor și având mereu grijă față de mediul înconjurător. BMI Icopal a devenit o referință mondială în hidroizolații, datorită materialelor inovatoare, serviciilor complete și experienței dobândite prin oferirea de sisteme complete pentru acoperișuri plane, deţinând certificatul de management al calităţii, care respectă standardele ISO 9001, precum şi certificatul pentru sistemul de management al mediului, ISO 14001.
Pentru a beneficia de potențialul maxim al sistemelor de hidroizolație ales, compania actualizează constant portofoliul de produse, implementează tehnologii inovatoare și oferă o durată extinsă de viață pentru gama de produse BMI Icopal, care asigură proiecte de acoperișuri verzi la cele mai înalte standarde de calitate.